Rachel Louise Carson;Bioghrapy dan Legacy Silent Spring

Rachel Louise Carson dan bukunya; 'Silent Spring'/Image by Google
Rachel Louise Carson dan bukunya; ‘Silent Spring’/Image by Google

FortunaMedia.com|Rachel Louise Carson;Bioghrapy dan Legacy Silent Spring

 

Hari ini menandakan ulang tahun ke-107 kelahiran Rachel Louise Carson,pencinta alam sekitar yang mana penyelidikannya membawa kepada pengharaman racun perosak berbahaya pada tahun 1972

 Google Doodle,seperti kebiasaannya ikut serta memperingati hari-hari bersejarah dunia,Dan meraikan hari ulang tahun  tokoh-tokoh terkenal yang berjasa kepada dunia global dibidang masing-masing’.
Banner  Google kali ini  dengan image Rachel Louise Carson, pakar biologi marin dan penulis tentang alam sekitar dari Amerika Syarikat.

 

 

Justru sudah jadi kebiasaan dunia blogging internet akan terinspirasi setiap kali ada info-berita doodle yang menarik,maka banyak website-website dan blog-blog akan memposting berita tersebut.

Dan blog [[FortunaMedia.com]] juga tak mahu ketinggalan keretaapi akan berpartisipasi menulis berita tokoh-tokoh dunia yang berjaya dibidangnya,seperti sebelum ini turut memperingati [[Beyond Rubik’s Cube-Meraikan 40 tahun Cube Rubik]]

 

Rachel Carson dalam hutan berhampiran rumah beliau di Maryland  pada tahun 1962, tahun di mana Silent Spring telah diterbitkan. Gambar: Alfred Eisenstaedt / Masa & Life Pictures / Getty Image
Rachel Carson dalam hutan berhampiran rumah beliau di Maryland pada tahun 1962, tahun di mana Silent Spring telah diterbitkan. Gambar: Alfred Eisenstaedt / Time & Life Pictures / Getty Image

 

Sekitar Biografi dan Sumbangan Jasa Rachel Louise Carson,

 

Rachel Louise Carson (27 Mei 1907 – 14 April 1964) adalah pakar biologi marin kelahiran Amerika dan penulis terkenal buku bertajuk Silent Spring( 1962 ), yang dikreditkan dengan melancarkan pergerakan alam sekitar kontemporari global.

 

Rachel Louise Carson dilahirkan di bandar sungai Springdale, Pennsylvania,USA anak bongsu daripada tiga-beradik. Beliau mewarisi cinta yang mendalam terhadap alam ilham daripada ibu yang bijak dan bersemangat bernama, Maria, dan beliau  belajar di Woods Hole Makmal Biologi Laut dan kemudian Johns Hopkins University, di Baltimore.USA Dia terbukti sebagai penulis berbakat dan juga seorang ahli sains kelas pertama. Beliau mula menulis untuk Baltimore Sun dan pada tahun 1936 telah dibuat editor-in-ketua untuk penerbitan untuk  the US Fish and Wildlife Service(Perkhidmatan Hidupan Liar).

 

Dalam buku Silent Spring beliau memberi tumpuan kepada kesan racun perosak sintetik ke atas alam sekitar – dengan tajuk merujuk kepada ketiadaan kicau burung di sejumlah bagian lanskap pertanian setelah pengenalan luas pestisida dan praktek pertanian intensif lainnya .

 

Buku ini mencetuskan satu bantahan awam , membawa kepada perhatian meluas kesan kedua-dua bahan kimia ini ke atas ekosistem dan kesihatan manusia .

 

Walaupun penyelidikan beliau telah diserang oleh syarikat-syarikat kimia , satu dekad selepas buku beliau telah diterbitkan , dan tahun-tahun selepas kematiannya, bukunya membawa kepada larangan racun kimia DDT di beberapa negara ,sebuah organochloride berwarna dan kristal dengan sifat insektisida , pestisida(racun perosak) dan lainnya

 

Silent Spring mendedahkan bahawa racun serangga boleh menyebabkan kanser dan penggunaan untuk  pertanian mereka merupakan ancaman kepada hidupan liar, terutama untuk burung.

 

Larangan di seluruh dunia pada kegunaan untuk pertanian racun perosak,DDT telah dibentuk di bawah Konvensyen Stockholm ,Eropah tetapi penggunaan yang terhad dalam penyakit kawalan vektor berterusan hingga ke hari ini dan masih kontroversi.

 

Rachel Louise Carson memenangi Anugerah’National Book Award’ untuk buku pertama trilogi laris beliau, di mana dia meneroka kehidupan lautan ‘The Sea Around Us‘, yang diterbitkan pada tahun 1951. Buku beliau seterusnya, ‘The Edge of the Sea, dan versi yang diterbitkan semula buku pertamanya Under the Sea Wind’, juga berjaya.


 Tahun itu juga (1951) beliau meletakkan jawatan di dalam agensi “The Fish and Wildlife Service” untuk menumpukan dan mengabdikan dirinya untuk menulis.

 

Carson juga dikreditkan dengan menjadi inspirasi untuk mewujudkan the US Environmental Protection Agency, sebuah agensi kerajaan AS memberi tumpuan kepada melindungi kesihatan manusia dan alam sekitar.

 

Carson meninggal dunia pada 14 April 1964,ketika berusia 56tahun, akibat serangan jantung setelah mengalami  kanser payudara untuk beberapa tahun.

Selasa 27 Rejab 1435 / 27 Mei 2014,
______________________

Thanks to:

-Wikipedia,rachel-louise-carson/biography
independent.co.uk/news/rachel-louise-carson
-theguardian.com/science/rachel-carson-silent-spring-anniversary

Author by Wilhelmina.tumblr.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s