Singapore-Israel A Deep Dark Secret Love Affair(Part-I)

Singapura: Israel di Asia Tenggara

FortunaMedia.com | Singapore-Israel A Deep Dark Secret Love Affair(Part-I)


Sekumpulan pegawai IDF-Israel, yang dikenali sebagai ‘The Mexicans’ membantu Singapura menubuhkan unit tenteranya. Ia adalah permulaan hubungan yang amat istimewa.

Yitzak Rabin dan Lee Kuan Yew

Malam Christmas Eve 1965 , adalah tarikh rasmi awal kisah cinta yang hebat dan terus-menerus antara Israel dan Singapura , hubungan cinta yang menyimpan rahasia kelam .Media antarabangsa , seperti media Israel cuba menyiarkan kisah ini . Kadang-kadang, sisa-baki maklumat dibocorkan , beberapa diterbitkan , ada yang dinafikan ada yang diabaikan. Israel, seperti biasa ingin tergesa-gesa untuk memberitahu semua rakan-rakan mereka tetapi berjaya mengekang kemahuan tersebut  Israel. Ketakutan bahawa Thies tersebut akan berakhir sekiranya ianya diketahui umum mempunyai kesannya. Israel mengenakan sekatan berkenaan kisah ini dan rahsia ini tersimpan. Sehinggalah pihak lagi satu tidak dapat lagi merahsiakannya .

Dalam bukunya, ” Dari Dunia Ketiga untuk Pertama : Kisah Singapura 1965-2000 , “ yang diterbitkan pada tahun 2000, Lee Kuan Yew, bapa pengasas Singapura dan Perdana Menteri pertama, mendedahkan rahsia yang telah disimpan selama hampir 40 tahun : Ia adalah Pasukan Pertahanan Israel yang ditubuhkan tentera Singapura. Misi ketenteraan Israel diketuai oleh Yaakov (Jack) Elazari , seorang berpangkat kolonel , yang telah dinaikkan pangkat ke brigadier jeneral . Selepas meninggalkan tentera , beliau menjadi perunding kepada tentera Singapura. Hedied 15 tahun lalu. ” Untuk menyembunyikan kehadiran mereka, kita memanggil mereka  ‘Mexicans’  Mereka kelihatan cukup hitam, ” Lee menulis.

Tentara Singapura adalah hari ini dianggap paling kuat dan paling maju dalam angkatan tentara di Asia Tenggara. Perikatan antara pertubuhan pertahanan Israel dan Singapura bertambah erat dan diperluaskan, dan sekarang ianya meliputi hubungan kerjasama bidang industri ketenteraan kedua-dua negara , juga. Skop kerjasama, menurut sumber-sumber asing , tentera Singapura adalah merupakan pelanggan utama Israel dalam bidang pertempuran dan teknologi ketenteraan. Industri pesawat Singapura bekerja sama dengan rakan sejawatannya dari Israel dan Elbit Systems dengan menaik taraf F-5 pesawat pejuang Tentera Udara Turki. Beberapa tahun lalu , Menteri Pertahanan Singapura mendedahkan bahawa antitank peluru berpandu Gil , yang dihasilkan oleh Raphael (Israel Lembaga Kemajuan persenjataan ), telah dibangunkan dengan kerjasama antara kedua-dua negara.

 

 


(Singapore Artileri Tank-Leopard)

Dikelilingi oleh negara jiran majoriti muslim

Lee Kuan Yew  menjelaskan keperluan untuk mengekalkan kerahsiaan pada kawan rapatnya di peringkat pimpinan, dan menteri pertahanan pertama dalam kerajaan , Dr Goh Keng Swee. “Kita perlu memastikan, setakat yang mungkin, bahawa ketibaan Israel tidak akan menjadi pengetahuan umum , agar tidak menimbulkan bantahan di kalangan orang Melayu Islam yang tinggal di Malaysia dan Singapura ” menurut Lee Kuan Yew.

Sekarang Singapura semakin gelisah bila militer Indonesia mula bangkit dari tidur yang panjang selepas kejatuhan Soeharto.Anda baca kembali disini;

Klik; /Singapura-gelisahkerana-militer-indonesia-mulai-menggeliat/

Yang  pada dasarnya   masalah Singapura. Penduduk pulau yang kecil, yang mempunyai keluasan kira-kira 670 kilometer persegi (Israel adalah 30 kali lebih besar ), terutamanya dihuni etnik Cina , dan mereka tinggal di antara kedua-dua negara Islam di Malaysia dan Indonesia. Hidup dalam bayang-bayang majoriti Islam yang besar dan takut kepada serangan Malaysia merupakan sebahagian daripada sejarah kedua-dua negara . Sehingga 1965, Singapura masih lagi sebahagian Malaysia . Pada tahun itu , kerajaan British mengambil keputusan untuk keluar dari jajahannya ke timur Terusan Suez. Dalam proses cepat ia telah memutuskan untuk memutuskan Singapura daripada Malaysia dan untuk mewujudkan ia sebagai sebuah negara yang baru dan berasingan.

 

Singapura mengisytiharkan kemerdekaan pada 9 Ogos 1965. Pada masa tersebut ia hanya mempunyai dua rejimen infantri , yang telah ditubuhkan dan diketuai oleh pegawai British. Dua pertiga tenteranya bukannya penduduk Singapura , dan dalam apa jua keadaan pemimpin negara mereka tidak yakin dengan kekuatan tenteranya.

Menteri Pertahanan , Goh, menghubungi Mordechai Kidron , bekas duta Israel ke Thailand, dan meminta bantuan. Kidron tiba di Singapura dalam masa beberapa hari , bersama-sama dengan Hezi Carmel daripada Mossad. “Goh memberitahu kita bahawa mereka hanya Israel , negara kecil yang dikelilingi negara umat Islam, dengan tentera yang kuat , boleh membantu mereka membina , tentera yang dinamik ,” kata Carmel . Kedua-dua Israel bertemu dengan Lee , yang menulis bahawa beliau ” kata Keng Swee untuk menangguhkan dahulu sehingga Lal Bahadur Shastri , Perdana Menteri India, dan  Gamal Abdel Nasser PresidenMesir membalas surat saya mendapatkan bantuan dan mendesak mereka untuk membina angkatan tentera kita'”

Ia tidak jelas samada Lee percaya India dan Mesir mampu atau berminat untuk  membina tentera Singapura. Ramai pemimpin Israel percaya ianya adalah taktik semata -mata itu. Selepas beberapa minggu menunggu, India dan Mesir mengucapkan tahniah kepada Singapura diatas kemerdekaan mereka tetapi tidak menawarkan bantuan ketenteraan. Lee mengarahkan Goh untuk terus menemui pegawai Israel.

 

Pada masa yang sama , sejurus laporan oleh Kidron dan Carmel ,Jabatan  pertahanan Israel dikerahkan untuk membekalkan bantuan militer kepada Singapura,  Dalam perbincangan yang dikendalikan oleh Ketua Turus Yitzhak Rabin , dengan kehadiran Timbalan Ketua Turus dan Ketua bagi Bahagian Operasi, Ezer Weizmann , telah diputuskan untuk melantik  Mejar Jeneral Rehavam Ze’evi , yang ketika itu Timbalan Ketua Bahagian Operasi, bertanggungjawab untuk membina tentera Singapura. Ze’evi (digelar ” Gandhi ” ) melawat Singapura secara rahsia dan memulakan persiapan sekembalinya. ” Gandhi berkata beliau mahu mewujudkan tentera yang ideal bagi Singapura, sesuatu yang  tidak dibina di sini, ” kata Carmel . “Daripada membentuk Kementerian Pertahanan dan Staf Jeneral, Gandhi mencadangkan organisasi bersepadu, struktur yang lebih ekonomi. Jadi tidak akan ada terlalu ramai jeneral dan terlalu sedikit askar “

 

Ze’evi melantik Elazari, yang bekerja dibawahnya dalam Bahagian Operasi, sebagai mengetuai kumpulan pembentukan. Lieutenant Colonel Yehuda Golan, ketika itu komander- divisyen armor (dia bersara dari IDF berpangkat brigadier general) , ditambah dalam kumpulan tersebut. Beberapa ahli kumpulan “menumpukan dalam persiapan untuk bab yang membina kem tentera. Saya menulis bab-bab berurusan dengan penubuhan infantri satu ,” kata Golan. Pada mulanya mereka menghasilkan ” Brown Book ,” mengenai doktrin peperangan , diikuti oleh ” Blue Book ,” mengenai pembentukan Kementerian Pertahanan dan badan perisikan. Brown Book telah diterjemah ke Bahasa Inggeris dan dihantar ke kerajaan Singapura untuk semakan itu. Pada bulan Oktober 1965, perwakilan tentera dari Singapura tiba di Israel.

 
“Perwakilan tersebut datang untuk memberitahu kita :` Tahniah, tapi untuk melaksanakan buku ini , anda dijemput untuk datang ke Singapura , ‘” Golan mengimbas kembali. Sebelum berlepas, ahli-ahli misi ketenteraan berjumpa Ketua Turus Biro ini . ” Kepada rakan-rakan ,” kata Rabin , “Saya mahu anda ingat beberapa perkara. Pertama, kita bukannya hendak menjadikan Singapura sebagai jajahan Israel. Tugas anda adalah untuk mengajar mereka kerjaya tentara , untuk meletakkan mereka pada kaki mereka supaya mereka boleh menguruskan tentera mereka sendiri. kejayaan anda akan jika pada peringkat tertentu mereka akan dapat mengambil kemudi dan menguruskan tentera mereka sendiri. Kedua, anda tidak akan ada untuk memberi arahan tetapi memberi nasihat kepada mereka. dan ketiga, anda bukan pedagang senjata . Apabila anda nasihat untuk pembelian senjata , gunakan pertimbangan professional ketenteraan . Jangan ambil kira keputusan mereka samada mereka hendak membeli dengan kita atau di tempat lain”

Bangun pada 5:30pm

 

Pada 24 Disember , 1965, kira-kira lima bulan selepas Singapura menjadi negara merdeka , enam pegawai pertahanan Israel dan keluarga mereka berlepas untuk misi yang dirahsiakan. ” Elazari dan dua pegawai lain menguruskan penubuhan Kementerian Pertahanan, ” Menurut Golan. ” Tugas saya dengan tiga pegawai lain ialah untuk menubuhkan pasukan tentera”

Elazari dioperasikan mengikut  sejumlah prinsip-prinsip dasar , dimana pasukan Israel asal dan mereka yang mengikuti tidak menyimpang . Yang pertama adalah untuk membentuk kader komander dan jurulatih tempatan. Kedua, bahan arahan bertulis dibuat oleh kadet yang dilatih sebagai pegawai. Dan ketiga latihan praktikal akan dikendalikan oleh jurulatih Singapura.

 

” Kita hendak melatih 40-50 orang yang mempunyai beberapa jenis pengalaman tentera dan bersedia untuk berkhidmat dalam kerjaya ketenteraan ,” Golan menerangkan. ” Kita menyuruh mereka melantik seorang daripada mereka untuk bertindak sebagai komander . Sebagai ketua kumpulan , kadet-kadet memilih seorang berketurunan India Kirpa Ram Vij , yang seterusnya akan menjadi Ketua Turus Angkatan Tentera Singapura. Untuk tiga bulan kami memberikan petugas intensif saja ”

Kursus pertama ialah format IDF : bangun pada 5:30 PM, gerak badan , diri, kawad . Latihan bermula pada 07:30 dan selesai sehingga pukul 01:00 ” Selepas beberapa hari berlatih, sekumpulan kadet berjumpa saya dan berkata, ` Colonel Golan , orang-orang Arab tidak duduk atas kepala kita di sini. Apa yang kita perlu untuk kegilaan ini ? ‘ Saya telepon Elazari dan menjelaskan keadaan . Beliau tiba beberapa hari kemudian dengan Menteri Pertahanan Dr Goh, yang memberitahu kadet-kadet, ` Buat apa yang Colonel Golan suruh anda lakukan, jika tidak, anda akan melakukan dua kali”

Selari dengan menjalankan kursus, pegawai Israel yang lain menyelia pembinaan kem tentera yang pertama berdasakan pelan Kor Jurutera Israel. Pembinaan kem tentera siap dalam masa tiga bulan.

Dalam tempoh kurang setahun , kumpulan Israel telah mengendalikan kursus untuk rekrut baru, kursus ketua platun dan kursus pegawai, menurut pelan yang dihantar dari Israel. Semua diberitahu, kira-kira 200 komander telah dilatih.

Bersambung,

Selasa 20 Rejab 1435 / 20 Mei 2014
_________________________________

Pustaka;

Adaptasi naskah asal By Amnon Barzilai /haaretz.comlove-1.128671

Author by Wilhelmina.tumblr.com/

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s