Anekdot Global-Singapura itu Israel Kecil-Amerika adalah Israel Besar(Part-2End)

                              (Singapore-Israel in history)

FortunaMedia.com |Anekdot Global Bahwa Singapura itu “Israel Kecil”, sedang Amerika adalah “Israel Besar(Part-2End)

 Tulisan ini juga lanjutan dari artikel sebelumnya:

/Singapore-Israel-a-deep-dark-secret-love-affairpart-i/

Prolog ini sekadar mengingatkan agar tak putus dalam merajut topik.Walau dengan tajuk berlainan.Selamat membaca dan tetaplah berfikiran merdeka!


Asykar Israel terlalu manja.hingga ransel pun dibawa bibik Filipina
Asykar Singapore terlalu manja.hingga ransel pun dibawa bibik Filipina

 

 

Tentang asykar Singapore yang terlalu dimanjakan tersebut bisa Anda baca disini;

/Tentara-Singapura-manjaransel-dibawakan-pembantu-wanita/

Bukan Tentara Pengangguran,

Sebaik sahaja staf komander siap, ia adalah mungkin untuk mula membuat tentera berdiri atas dasar pengerahan . Israel bersedia untuk menubuhkan dua lagi rejimen infantri, mengikut model IDF , dengan setiap rejimen mempunyai tiga kompeni askar raifel, satu kompeni tambahan dan satu kompeni pengurusan – sejumlah 600 tentara. Leftenan Kolonel Moshe Shefi , yang merupakan seorang pengajar dalam kursus ketua syarikat, telah dihantar sebagai penasihat. ” Kami mendapati ada penentangan psikologi untuk mengambil rekrut di Singapura,” dia menceritakan . “Dari 10 kerjaya, kerjaya tentera adalah yang terakhir . Pertama ialah artis, kemudian ahli falsafah, kemudian guru dan ahli perniagaan , dan pencuri tempat kesembilan . Keprajuritan adalah kerjaya hina . Di Singapura, rekrut atau wajib militer adalah dianggap sebagai cara untuk mengatasi pengangguran”

Israel mempunyai masalah. Untuk mengelakkan diri, kebanyakan pemuda yang dipilih (usia 18-24 tahun) yang berbangsa Cina berasal dari bukti bahawa mereka telah bekerja diberikan. Beberapa 70 peratus daripada inductees tidak bekerja dan berasal dari Malaysia – yang bertentangan kebalikan dari proporsi mereka dalamI populasi. Elazari dan Golan mengadu kepada Lee dan Goh, namun Perdana Menteri tidak terpengaruh. “Saya mahu anda untuk mengambil orang yang paling primitif di negara ini, yang tidak berpendidikan dan penganggur ,” katanya kepada mereka.

Terkejut, pegawai Israel cuba memujuk Lee untuk memberi pertimbangan, tapi dia bertegas: “Dalam perang Dunia Kedua , saya melihat Jepun dan British Semua tentera British bijak dan berpelajaran Tetapi sebagai tentera mereka tidak bernilai yang paling primitif. . . askar Jepun menerima arahan dan melaksanakannya, dan mereka tentera yang luar biasa. hakikatnya adalah bahawa tentera Jepun menewaskan tentera British. ”

Golan berkata, ” Yaakov dan saya cuba menerangkan kepada beliau bukan persoalan pelajaran tetapi ialah motivasi. Tentera Jepun bermotivasi kerana mereka berjuang kerana maharaja, yang bagi beliau adalah Tuhan. Baginya, dia rela berkorban hidupnya. Apa motivasi yang dilakukan oleh askar British ada, yang berjuang beribu-ribu kilometer dari rumahnya ? ” Penjelasan mengenai semangat berjuang dan bagaimana untuk memberikan motivasi telah diterima Lee.

Bersama-sama dengan kedua-dua daripada khidmat wajib militer dan kerjaya tentera, Singapura juga mengambil contoh IDF perkhidmatan rizab(askar simpanan). Setiap tentera yang tamat berkhidmat biasa kewajipan untuk berkhidmat lagi 13 tahun , sehingga umur 33 tahun. Satu sistem untuk menggerakkan rizab telah ditubuhkan dan Kementerian Pertahanan dijalankan tindakan panggilan -up kejutan. Oleh kerana saiz Singapura yang kecil dan kurang tempat untuk latihan hidup – , Singapura  mendirikan pusat latihan di negara-negara jiran.

 


Surprise tanks

Yang unquiet di Singapura , dan di atas semua Kebimbangan serangan tentera Malaysia, bersama-sama dengan perkembangan pesat tentera Singapura , memerlukan keperluan tambahan . Dengan penciptaan infantri , pegawai Israel melakukan kajian mendalam pertempuran tentera Jepun di Asia Tenggara semasa perang dunia kedua dan bagaimana mereka berjaya menceroboh Malaysia dan Singapura. Shefi diberi tugas untuk memberikan ceramah mengenai perkara ini kepada kerajaan Singapura.

Berdasarkan apa yang dipelajari Israel menarik dari penglibatan askar Jepun dan British, mereka membentuk tentera laut pada sampan kecil. “Bot tesebut dibuat dari kayu dan boleh membawa 10 ke 15 orang askar , dan sesuai digunakan di laut dan  sungai, ” kata Golan. ” Dalam laut bergelora akan mereka boleh guna pendayung atau enjin. Kami meminta rakyat Singapura untuk membeli 20 bot dan kami menubuhkan pangkalan kecil di mana syarikat-syarikat infantri terlatih dalam serbuan dan pelayaran-navigasi. ”

Kolonel bersara Asher Dar berkata , “Kumpulan kedua sampai Singapura dan melaksanakan apa yang   Yehuda Golan lakukan dalam bentuk doktrin tempur . Kami dilatih mengapit manuver dengan bot-bot kecil dan api langsung menggunakan artileri  . Bila ketua bahagian latihan, Yitzhak Hofi , melawat Singapura , kita jalankan pendaratan model sebuah pasukan infantri yang belayar dalam bot pada waktu malam pada jarak 12 kilometer dengan bantuan navigasi pantai sahaja. ”

Tempoh menunggu di Israel pada malam 1967 Perang Enam Hari masa kepada kumpulan Israel di Singapura. “Kami berasa lega Israel tidak tewas jika kami [ Angkatan Bersenjata Singapura ] akan hilang keyakinan” jurulatih Israel , Lee menulis. Pada bulan Januari tahun 1968, Singapura telah mengambil keputusan untuk mewujudkan kor perisai. Dalam penuh kerahsiaan , satu perjanjian ditandatangani untuk membeli 72 AMX- 13 kereta kebal ringan daripada lebihan IDF. Ia adalah satu keputusan yang berani Sigapura .waima Malaysia, jiran yang besar ini , tiada kereta kebal.

Pada Hari Kemerdekaan , 9 Ogos 1969 , kejutan yang amat besar menanti tetamu , termasuk Menteri Pertahanan Malaysia : 30 kereta kebal bergerak dalam perbarisan melewati tetamu berdiri meninjau ” Ia mempunyai kesan dramatik “, Lee menulis . Malaysia melahirkan kebimbangan. Menteri pertahanan menyatakan kepada tetamu bahawa mereka mengambil langkah-langkah untuk memujuk kerajaan Malaysia bahawa hasratnya tidak bermusuhan.

Berikutan kemenangan Israel pada tahun 1967, tabir kerahsiaan ke atas hubungan kedua-dua negara itu ditarik balik sedikit. Wakil Singapura di Bangsa-Bangsa Bersatu berkecuali dalam undi pada resolusi mengutuk Israel yang ditaja oleh negara-negara Arab. Kontak mulai menjalin hubungan diplomatik  penuh. Pada bulan Oktober 1968, Lee membenarkan Israel menubuhkan satu misi perdagangan dan Mei 1969 telah diberikan kebenaran untuk mendirikan kedutaan Israel di Singapura. Status misi ketenteraan Israel ke Singapura telah juga diperkukuhkan , dan ketua-ketua misi yang mengikuti diadakan brigadier pangkat umum. Delegasi pertama tentera Israel meletakkan asas-asas rangkaian luas hubungan antara Israel dan Singapura.

Asas tentera udara

Pasukan kecil Israel di Singapura diperkukuhkan oleh penasihat tentera profesional untuk pelbagai kor . Ketua Turus Kor Armor,, Major General Avraham Adan, tiba untuk memberikan nasihat pembelian kenderaan perisai. Pada tahun 1968 , Adam Tzivoni, kolonel bersara yang mengetuai bahagian perancangan dan senjata di cawangan tentera udara, telah dilantik sebagai penasihat kepada Angkatan Bersenjata Singapura berkenaan dengan pembentukan tentera udara.

” Sebagai kompensasi atas kepergian yang terburu-buru dari – tentera British , kerajaan British memberi Singapura geran sebanyak 50 juta pound untuk memperoleh sistem udara buatan British  : kapal terbang, helikopter dan permukaan -ke-udara peluru berpandu,” Tzivoni tentang berkaitan . ” British tidak sukakan saya . Tugas saya ialah untuk meluluskan perjanjian . Ternyata bahawa Inggeris cuba menjual sampah ke Singapura . Selain perjanjian pembelian Hunter, saya menolak semua tawaran. ”

Di bawah pengawasan Tzivoni , sekolah penerbangan dibentuk di Singapura , dan juga sebuah sekolah teknikal, skuadron helikopter Alouette 3 dibeli dan 40 mm senjata anti -pesawat telah diperolehi.

 

Uzi dan lagu-lagu kawad Israel

Selepas pembentukan rejimen infantri tentera Singapura itu , timbul persoalan senjata apa angkatan tentera baru tumbuh akan digunakan. Pegawai-pegawai mahukan Uzi , sub mesingan Israel. Pandangan Pegawai Israel  menolak cadangan itu. Benar, Uzi senjata yang hebat pada tahun 1960-an , tetapi hanya untuk jarak dekat . Seorang tentera tetap memerlukan senapang serangan , pasukan Israel menegaskan . Wakil dari tentera Israel telah memberi tekanan terhadap Kementerian Pertahanan untuk menjual senapang serangan Galil baru. Walau bagaimanapun, kumpulan berkenaan berpendapat senjata tersebut belum bersedia lalu mencadangkan  M- 16 Amerika.

Satu lagi membuat sakit kepala  bagi Israel berkenaan keputusan mengenai  mortar didapatkan bagi tentera baru. Rejimen infantri dilengkapi dengan 60-52 mm dan 18 mm mortar. Senjata-senjata yang telah dibangunkan dan dihasilkan oleh syarikat Soltam di bandar Yokne’am Israel, dijual kepada kementerian pertahanan Israel dan diekspot ke seluruh dunia . “Walaupun kita fikir ini adalah mortar yang terbaik, kami membuat keputusan untuk tidak mencadangkan pada mereka tetapi untuk menggunakan sumber independen  untuk mencapai keputusan, ” kata Yehuda Golan , ahli pasukan yang dihantar ke Singapura.

Pegawai Israel bertanya sebuah firma British yang diuruskan dalam organisasi dan perundingan mengenai perkara-perkara ketenteraan untuk mengkaji suatu siri mortar dan mencadangkan yang terbaik. Laporan itu menyatakan bahawa yang terbaik lot merupakan mortar 18 mm yang dikeluarkan di Britain. Walau bagaimanapun, memandangkan harga, syor itu adalah untuk membeli produk Soltam itu. Angkatan Bersenjata Singapura yang memperoleh mortar Israel.

” Israel menekankan kemahiran ketenteraan dan motivasi yang tinggi. Kepintaran berkawad dan pertunjukan ketenteraan , SAF [ Angkatan Bersenjata Singapura ] tidak pernah belajar dari ` Mexicans. ‘ Apa sahaja kecerdasan SAF telah ” dari pegawai British yang mengetuai dua rejimen pertama tentera, Lee menulis.

 

” Motto kita ialah kita tidak akan menyibuk apa yang Singapura boleh buat sendiri,” menurut Golan. ” Mereka mahu kami untuk menganjurkan perarakan Hari Kemerdekaan untuk mereka. Kami berkata perbarisan ketenteraan menggambarkan mentaliti negara dan sejarahnya.” Singapura tidak menjadikan ia satu isu . Walau bagaimanapun , mereka mempunyai masalah yang memerlukan penyelesaian segera – apa rentak hendak dimainkan ketika tentera sedang berkawad. Ketua misi Israel, Yaakov Elazari, membawa nota lagu dari Israel dan tentera Singapura berkawad diiringi lagu kawad Israel.

 

Manual pertempuran dalam hutan

Rakyat Singapura membuat  Israel terkejut apabila mereka menyatakan mereka perlukan kursus tempur dalam hutan. Singapura mempunyai hutan kecil seluas tidak lebih daripada lima atau enam kilometer persegi, tapi negara jiran mempunyai hutan yang besar . Yehuda Golan : “Saya memberitahu mereka, mereka betul tetapi  saya bukanlah  seorang lelaki yang tepat, kerana saya tahu apa-apa perang di hutan. ” Walau bagaimanapun, pasukan Israel mula mengetahui bagaimana untuk menangani dengan subjek tersebut. Ia telah memutuskan untuk menghantar dua pegawai Singapura sebagai tetamu tentera Malaysia dalam kursus pertempuran dalam hutan.

“Tiga bulan kemudian, dua pegawai tersebut pulang dengan pengalaman yang diperolehi di Malaysia, dan kami membuat keputusan untuk menjalankan kursus tempur dalam hutan , ” menurut Golan. ” Kerana ingin tahu, saya mengambil keputusan untuk menyertai, Ia begitu teruk – . Ia adalah jelas bahawa mereka diajar cara British ketika Perang Dunia Kedua yang saya memutuskan untuk mengambil sekumpulan 10 pegawai Kami memasuki hutan dan memulakan untuk melibatkan diri . . permainan perang. Kami latih bidang pandu arah , membentuk pasukan, menyerang dan mencari. Kita merujuk kepada buku panduan perang Amerika di Vietnam. Kami membangunkan kaedah pelayaran malam. Kami belajar bagaimana untuk berfungsi dengan compeni pertempuran di semak yang tebal . Selepas beberapa minggu latihan , saya menulis manual latihan Angkatan Tentera Singapura untuk pertempuran dalam hutan.”

Tamat

Selasa 20 Rejab 1435 / 20 Mei 2014
———————————-

Pustaka;

Adaptasi naskah asal By Amnon Barzilai /haaretz.comlove-1.128671

Author by Wilhelmina.tumblr.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s