Thailand’s Deep South:Kehidupan dalam Konflik

Army patrol on the Pattani-Yala main road

Image Credit: Sulochana Peiris

FortunaMedia.com |Thailand’s Deep South:Kehidupan dalam Konflik

Dengan kehadiran lebih daripada 150,000 tentera, polis dan tentera awam bersenjata, kehidupan di tiga wilayah Thailand Deep Selatan – Pattani, Yala dan Narathiwat – memberikan gambaran berlaku seperti di bawah pendudukan-penjajahan.

 


Checkpoints atau Pusat Pemeriksaan memotong arteri-urat nadi utama antara dan di dalam bandar-bandar  , di mana konvoi tentera militer berpatroli oleh kenderaan awam didahului oleh tentera bermotosikal, yang meninjau kawasan itu terlebih dahulu bagi apa-apa barang-barang-sesuatu yang mencurigakan, seperti peranti letupan (IED).

Pusat pemeriksaan dikendalikan dan tanpa pengawal juga bertaburan di kampung dalam usaha untuk menghalang pergerakan pemberontak. Di jalan Ruam Mit , kawasan komersial yang sibuk di pusat bandar Yala, plinths(alas tiang-baseboard), letupan beratur kedua-dua belah jalan untuk mengurangkan kesan bom kereta , yang telah melanda kawasan itu pada masa lalu dengan kesankonsekuensi yang menghancurkan.

Babo Mohammed Ramli
Image Credit: Sulochana Peiris

Babo Mohammed Ramli , ketua pondok , atau sekolah Al-Quran, di kampung Bra Ngan di wilayah Yala berkongsi pandangan beliau dengan tegas : “Ini adalah jihad menentang kerajaan Thai, namun ia tiada kaitan dengan al -Qaeda”.

“Untuk membuktikan dakwaannya itu, dia membacakan  di dalam Bahasa Arab petikan dari kitab Imam alNawawi , al- Majmu ‘ Syarh al- Muhadhdhab , panduan komprehensif undang-undang Islam mengikut sekolah Shafi’i – salah satu daripada empat buah sekolah utama perundangan dalam mazhab Sunni Islam yang masyarakat majoriti besar  di Selatan Deep patuhi .

 

“Asas hubungan antara orang Islam dan bukan Islam adalah keamanan dan keselamatan , melainkan jika orang bukan Islam mencerobohi hak-hak mereka , rumah dan hartanah. Dalam kes itu, ia adalah tugas individu umat Islam untuk melawan jihad untuk menangkis pencerobohan ” Beliau menambah:” . . Terdapat kata sepakat di kalangan ulama tentang ini, tetapi tidak ada orang yang berani untuk bersuara ,akibat kerana takut “

 


Namun di sebalik kos dan kerahan manusia besar-besaran satu dekad konflik intensity(kekuatan-kehebatan)rendah, jalan-jalan di bandar-bandar utama Selatan Deep ini adalah sibuk dengan perdagangan dan perdagangan : pasaran penuh dengan barang-barang; pelanggan mengisi kafe dan restoran di siang hari dan pada waktu malam; dan di mana-mana kereta makanan motosikal yang diparking adalah ramai, samada pengunjung tua dan muda . Akses kepada pendidikan tetap tak terganggu dengan pelajar tertarik setiap hari untuk sekolah-sekolah dan universiti, walaupun Thailand kekal sebagai bahasa rasmi pengantar – satu titik utama ketidakpuasan hati bagi majoriti penduduk berbahasa Melayu.

 

A busy intersection in central Yala

Image Credit: Sulochana Peiris

 

Checkpoint on the outskirts of Yala
Image Credit: Sulochana Peiris


Blast plinths (blue/white colours) line both sides of the street in order to minimize the impact of possible car bombs

Ruam Mit road, Yala city center/Image Credit: Sulochana Peiris

Khamis 8 Rejab 1435 / 8 Mei 2014.
______________________________

Written By Franco Galdini & Sulochana Peiris (images)/thediplomat.com
Editor by Wilhelmina.tumblr.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s