Kumpulan Anti Fasism Malaysia Buat Kecoh Untuk Perkenalkan Diri.


Siapa mereka ini?..ada tulisan RACISM.pakaian serba hitam.warna bendera ala Ku KluxKlan Amerika

 


Kumpulan Ku Klux Klan memegang bendera merah ,berpakaian serba hitam pada perhimpunan di hadapan bangunan Tower Georgia.Atlanta AS.

FortunaMedia.com|Kumpulan Anti Fasism Malaysia Buat Kecoh Untuk Perkenalkan Diri.

 

Sekitar jam 4.15 petang hari ini (1May Day 2014) di hadapan bangunan Sultan Abdul Samad ,Dataran Merdeka .Kuala lumpur tiba-tiba sekumpulan anak muda berpakaian hitam,seluar jean sempit kecil dibawah dan berkasut kain seperti style kumpulan Skin Head 90an .Cuma kumpulan yang menggelar diri mereka ini  sebagai Antifa Malaysia tidak berambut gundul atau botak malah diantara mereka mengenakan cap ala topi kumpulan Neo Nazi Eropah .Dan ada yang memakai jaket dengan penutup kepala berkerucut ala kumpulan rasis Ku Klux Klan Amerika.

 

Mereka terdiri lebih kurang 30.orang memakai bandana bagi menutup identiti mereka, telah membuat membuat kecoh dengan melakukan provokasi kepada media dengan mengeluarkan perkataan kesat seperti ‘Fuck Media’ kepada wartawan dan mengeluarkan isyarat lucah kepada jurugambar yang cuba merakamkan aksi mereka itu.[1]


Kekecohan yang berlaku selama beberapa minit itu berjaya diselesaikan sejurus petugas dari Jabatan Unit Amal PAS tiba di lokasi kejadian.

 

Dan menurut petugas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) ditempat kejadian, NGO berkenaan telah menafikan mereka mempunyai pertalian dan tiada mengena dengan kumpulan tersebut.


Logo Antifa Malaysia(anti facism)

 

Apabila gambar-gambar kumpulan anakmuda Antifa Malaysia ini muncul di media sosial hari ini,saya sebagai pemerhati politik dan juga pernah menulis tentang kumpulan-kumpulan anarkis di barat dan Asia ini.sudah tentu terkejut.dengan tiba-tiba kemunculan mereka.

 

Setelah search di google saya tak menemukan jawabannya.tentan kumpulan Antifa malaysia ini hanya muncul titi terang setelah saya search di Yahoo Answers inilah beberapa jawabannya;

 

  • What is ANTIFA? Why is it so popular?[2]

  • Expat Mike answered 

I know Antifa is a term for antifascists and is usually applied to those who are militant (violent) against fascism.

 

☆Phlox answered 

Anti-fascism. Because it’s anti-fascism.

 

Saya masih belum puas hati sebab belum jumpa jawaban kongkrit.Akhirnya saya search di facebook..Na’uzubillah.
Rupanya kumpulan ini memang ada di Malaysia.bila saya menelusuri FB kumpulan mereka,nampaknya masih  baru lagi,dengan melihat tidak ramai lagi keanggotaan grup FB mereka.
Dan sekilas bila menelusuri salah satu anggota FB mereka ;https://www.facebook.com/zam.skunk. 

Saya menilai kumpulan ini seperti kumpulan yang masih mencari identiti. Dalam kenyataan mereka di FB,mereka Anti Facism.namun mereka ada memposting logo-logo Nazi  yang jelas berfahaman  fasisme.

 

Namun kenapa mereka membuat kecoh dan provokasi demikian..Ini adalah biasa dalam sebuah organisasi/kumpulan anakmuda yang bersifat masih mencari identiti.Ada pelbagai cara untuk mereka memperkenalkan diri ke publik. 

Jadi dengan sedikit kekecohan itu dan ditambah embel-embel baner bertulisan ‘racism’ membuat mereka akan dikenal publik.Contohnya saya sendiri tertarik dengan kemunculan mereka kerana kekecohan tersebut.Jika sekiranya mereka hanya berbaris teratur dan sopan.sudah tentu publik tidak akan mengenali kumpulan mereka

 

Jika benar mereka anti fasisme sudah tentu aliran fahaman mereka akan menuju sebuah anarkis.Sebab anti facism sealiaran atau selevel dengan anarkis.Aliran anarkis bukan semestinya berontak atau revolusi.Umumnya misi-visi mereka untuk membasmi kemiskinan dan penindasan.

 

Sedikit info secara umum tentang Anarkisme,[3]

Anarkisme atau dieja anarkhisme yaitu suatu fahaman  yang mempercayai bahwa segala bentuk negara, pemerintahan, dengan kekuasaannya adalah lembaga-lembaga yang menumbuh suburkan penindasan terhadap kehidupan, oleh kerana itu negara, pemerintahan, beserta perangkatnya harus dihilangkan/dihancurkan.

Secara spesifik pada sektor ekonomi, politik, dan administratif, Anarki berarti koordinasi dan pengelolaan, tanpa aturan birokrasi yang didefinisikan secara luas sebagai pihak yang superior dalam wilayah ekonomi, politik dan administratif (baik pada ranah publik maupun private).

 

Apa itu Fasisme[4]


Fasisme
(B. Inggeris: Fascism) merupakan ideologi politik yang meletakkan kepentingan negara lebih penting daripada kepentingan individu atau masyarakat. Fasisme mementingkan perpaduan antara masyarakat bangsa yang sama. Ideologi ini meliputi unsur-unsur nasionalisme, ketenteraan, korporatisme, totalitarianisme, antikomunisme dan antiliberalisme.

 

Pejuang fasisme yang terkenal ialah bekas pemimpin Italy, Benito Mussolini.

Ideologi ini mula lenyap selepas Perang Dunia Kedua dengan kekalahan Kuasa Paksi. Penggunaan perkataan “fasis” terhadap seseorang dianggap menghinakan. Namun, terdapat juga parti-parti politik di Italy yang memperjuangkan ideologi ini, seperti “Fiamma Tricolor”.

 

                                FOTO by Omakkau.blogger

 

Demikianlah sekilas analisis saya agak tergesa-gesa ini.tentang kumpulan baru ‘ANTIFA-Anti Fasime Malaysia’ mudah-mudahan ada manfaatnya.

Terimakasih kerana telah membaca. entry ini.Tolong tinggalkan jejak Anda diruang komen.

Jumaat 2 Rejab 1435 / 2 Mei 2014
______________________________

Pustaka Rujukan;

[1] Omakkaublogspot.com.

[2] Yahoo Answers.

[3] id.wikipediabebas

[4] ms.wikipedia.org/wiki/Fasisme

Written by  Wilhelmina.tumblr.com/

Advertisements

One comment

  1. u sudah salah anggap dan salah info. kami antifa menentang sistem beraja dan kerajaan yang korup. kami tak menyokong perkauman. rakyat malaysia mesti dapat hak sama rata walau apa bangsa pun. mana boleh hanya melayu yang dapat hak2 istimewa..? kami lihat melayu dengan slogan KUASA MELAYU adalah bodoh. sebenarnya bangsa melayu lah sangat menindas di malaysia. jadi ini yang perlu pergerakan antifa basmi. jadi betulkan pemikiran kamu Encik Ki Panji. Kami akan menentang sesiapa saja yang mahu menyekat ideology positif kami. rakyat di malaysia perlukan perubahan. tidak akan maju kalau masih dikekang dgn kepentingan bangsa sahaja. fuck malay. antifa 4 life.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s