#PrayForMH370:Kisah Kaiden DL Warga Amerika Tertinggal PesawatMH370

#PrayForMH370 ;Image by Google

 

Rabu 10 Jamadilawal 1435 / 12 Mac 2014
Written by Wilhelmina

FortunaMedia.com |#PrayForMH370:Kisah Kaiden DL Warga Amerika Tertinggal PesawatMH370

 

 

KUALA LUMPUR: Misteri kehilangan pesawat Boeing 777 MH370 milik Penerbangan Malaysia (MAS) tambah mengelirukan publik dan kerabat keluarga yang sabar menunggu segala berita dan kenyataan media oleh pihak berkuasa Malaysia
Sekian banyak berita saling bercanggah dan bertentangan yang dinyatakan  pihak berkuasa dalam isu ini seperti contohnya;
Pada awalnya, pihak MAS membuat kenyataan bahawa terdapat lima beg dikeluarkan dari pesawat MH370 kerana tidak diketahui siapa pemiliknya.

Disebabkan kenyataan yang tak disertai bakti gambar dan sebagainya.Akhirnya  ramai tertanya-tanya adakah lima beg yang dibawa keluar membawa maksud lima penumpang tidak menaiki pesawat MH370.dengan jumlah sebenar penumpang yang tidak menaiki penerbangan berkenaan.

Namun dalam rekod data para media Malaysia Yang diketahui cuma seorang penumpang tidak menaiki pesawat iaitu pelajar Universiti Tsinghua di Beijing, Jessica Yee Wai Ching kerana tersilap tarikh.

Hari keempat operasi mencari dan menyelamat (SAR) dijalankan, hari yang sama, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menegaskan hasil siasatan yang dijalankan oleh Polis DiRaja Malaysia (PDRM), kesemua penumpang menaiki pesawat.


“Saya, kami (PDRM) sendiri yang membuat siasatan dan tidak ada penumpang yang tidak menaiki pesawat itu,” katanya pada sidang media yang diadakan di Hotel Sama-Sama, Sepang, hari ini.[1]

Lebih kurang dua jam selepas Khalid membuat kenyataan tersebut, MAS mengeluarkan kenyataan hanya empat orang penumpang yang mempunyai tiket sah tidak muncul untuk daftar masuk.


#Tweet dari Kaiden yang memastikan kalau dia tidak jadi terbang dengan pesawat Malaysia Airlines MH370

Mungkin Kaiden DL ini termasuk penumpang dalam senarai MAS seorang pemilik tiket sah yang gagal daftar masuk time keberangkatan pesawat MH370

Kaiden DL, seorang warga Pacific Northwest, Amerika Syarikat, sudah memegang tiket penerbangan pesawat naas Malaysia Airlines MH370. Namun, ia gagal terbang gara-gara ketinggalan pesawat.

 

Saat tersiar kabar hilangnya pesawat tersebut pada Sabtu (8/3/2014) lalu, kekasihnya, Cylithria Dubois, sempat khawatir. Ia pun berusaha mencari kabar kekasihnya, salah satunya lewat Twitter[2]

 

“Ya Tuhan, Kaidan tolong beri khabar kalau kamu ketinggalan pesawat ke Beijing. Kamu di mana?” kira-kira begitu tulisnya di akaun Twitter @Cylithria. Ia berharap kekasihnya tak jadi naik pesawat.

 

 

Dalam hitungan minit, Kaiden via akaun Twitter @KaidenDL menjawab. Ia mengabarkan kalau dirinya baik-baik saja.

 

Ria @Cylithria juga mengungkapkan rasa duka yang mendalam untuk semua keluarga penumpang MH370. Dia pun mengungkapkan penyesalan kepada mereka yang mengetahui tentang dirinya atau Kaiden dan hubungan mereka dengan penerbangan, padahal keduanya tidak berada di dalam pesawat.

 

“I am sorry you had to even know of myself or Kaiden and our connection to a flight neither of us were on,” jelasnya.

 

Sehari setelah musibah itu, tepatnya Ahad 9 Mac 2014, Kaid mengabarkan dirinya tiba dengan selamat di Amerika Syarikat dan bergegas menuju Massachusetts untuk bertemu dan memeluk Cylithria. Dan saat ini, warga Amerika itu sudah berkumpul kembali dengan keluarganya di Pacific Northwest.

sumber;
[1] Astro Awani,
[2] Blogger Kompassiana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s