PRK Kajang:Bakal Akhiri Sejarah Umno BN

(Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim)

Khamis 19 Rabiulakhir 1435/20 Februari 2014
  Editor by Wilhelmina

FortunaMedia.com |PRK Kajang:Bakal Akhiri Sejarah Umno BN

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kemenangan Pakatan Rakyat (PR) dalam Plihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang pada 23 Mac ini penting bagi mengakhiri legasi Umno dan Barisan Nasional (BN).

Beliau yang juga calon Pakatan Rakyat (PR) dalam PRK itu menyifatkan kemenangan pembangkang nanti akan menjawab segala tohmahan pelbagai pihak terhadap pemilihannya sebagai calon di kawasan DUN tersebut dan mencerminkan sebuah kerajaan negeri yang ideal.

“Kalau Selangor ini betul-betul berjaya, maju dan khidmat baik kepada rakyat, dengan sendirinya terjawab semua serangan dan itu tanda berakhirnya sejarah Umno BN di seluruh negara.

“Lambat lagi penamaan calon, dia serang habis londeh. Belum lagi mula kempen. Hari-hari dicerca,” katanya di depan 300 penyokong parti dan penduduk setempat sempena majlis pelancaran bilik gerakan daerah mengundi Sungai Sekamat di Kajang, malam tadi.

Anwar sebelum ini berdepan dengan pelbagai kritikan termasuk daripada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang bimbang sekiranya ahli Parlimen Permatang Pauh itu menjadi menteri besar Selangor.

Katanya, Anwar tidak layak menjadi pemimpin dan atas dasar itulah ketua pembangkang itu menubuhkan parti bagi membolehkan dirinya menjadi perdana menteri.

“Di mana sahaja perjuangan Anwar, beliau mahukan cita-citanya menjadi perdana menteri tercapai. Anwar menukar warnanya mengikut persekitaran,” katanya merujuk kepada ucapan Anwar di gereja hujung minggu lalu.

Dalam majlis yang turut dihadiri Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamarudin dan Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani, Anwar menyifatkan dirinya sebagai seorang yang amanah dan tidak mengambil harta orang lain.

Katanya, dengan sifat itulah penyokong masih setia memberikan sokongan biarpun pelbagai halangan yang terpaksa ditempuh dalam kerjaya politiknya.

“Soal pegang amanah ini penting. Orang sanggup sokong saya walaupun dimaki, dicerca dan dipenjara sebab mereka rasa saya boleh pegang amanah dan tidak curi harta orang. Sebab itu mereka (Dr Mahathir dan rakan-rakan) takut saya ambil alih.

“Kelantan bukan negeri kaya tetapi rakyat kasih Tok guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (bekas menteri besar Kelantan) kerana rakyat tahu beliau menjadi menteri besar tidak memperkayakan keluarga dan tak ambil satu saham negeri pun. Bagi tahu saya Dr Mahathir, dia tak ambil ke? Anak bilionair,” katanya.

Majalah perniagaan, Malaysian Business semalam melaporkan anak bekas perdana menteri yang paling lama menerajui negara itu, Datuk Mokhzani Mahathir tersenarai sebagai 10 individu terkaya di Malaysia.

Mokhzani berada di tangga ke-9 dengan jumlah kekayaan RM4.22 billion, naik empat anak tangga berbanding tahun lalu menerusi syarikatnya, Sapura Kencana Petroleum.

Beliau berada pada tangga ke-13 pada 2013 dengan jumlah kekayaan RM2.63 bilion, menurut majalah tersebut.

Anwar yang selesa mengenakan kemeja putih dan berseluar hitam pada malam tadi memuji pengundi di Kajang yang lebih celik internet berbanding pengundi di kawasannya di Permatang Pauh.

Katanya, disebabkan faktor itu, pengundi di Kajang lebih cenderung mengikuti berita semasa menerusi internet berbanding media cetak dan elektronik.

“Keistimewaan di Kajang, penembusan internet cukup kuat malah orang Kajang yang mengikuti berita melalui internet itu lebih daripada yang mengikuti berita RTM, TV3 dan suratkhabar. Saya ucapkan tahniah kepada pengundi Kajang.

“Hebat Kajang daripada Permatang Pauh kerana mungkin di bandar, pusat pengajian tinggi, mahasiswa dan graduan. Saya minta segerakan laman web khas agar kita dapat sampaikan berita dengan lebih baik,” katanya kepada jentera parti PRK Kajang.

Pada kesempatan itu juga, Anwar menjawab sindiran pihak tertentu yang melabelkannya daripada seorang bekas timbalan perdana menteri kepada seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun).

“Kalau diminta khidmat, berkhidmatlah. Ada masa memangku menteri dan ada masa duduk dalam penjara. Tidak berubah sedikit pun,” katanya. TMI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s