Catatan Eksplorasi Keindahan Danau Toba [02]


Orang Utan  Foto by suryadi911.com

Ahad 1 Rabiulakhir 1435  / 02 Februari 2014

Written by Wilhelmina


Tiket masuk@IRD.7000

FortunaMedia.com |Catatan Eksplorasi Keindahan Danau Toba [02]

Melanjutkan sambungan catatan perjalanan lalu.setelah sampai di Zoo Kota Permatang Siantar dengan bayaran tiket masuk seharga 7000 rupiah waktu itu (2011) per-orang yang bersamaan dengan (lebih kurang 3.ringgit Malaysia )bukan bermakna Zoo Negara Hulu Kelang  lebih baik dan banyak binatangnya dari zoo Permatang Siantar ini.

(Klik baca; https://helmysyamza.wordpress.com/2014/02/02/catatan-eksplorasi-keindahan-danau-toba-01/)

 


*Kebanggaan zoo ini-eksprimen kacukan : Lion + Tiger dinamakan LIGER*

 

Kerana waktu yang masih terluang ,saya beserta rombongan keluarga melawat zoo itu.kalau disini dipanggil Kebun Binatang.setelah hampir sejam berkeliling melihat-lihat panorama berbagai binatang,burung-unggas serta binatang-bainatang pelik seperti kura-kura atau labi-labi berkepala dua,ular berkepala dua,singa berbulu putih,orang utan dan mawas chimpanze yang setinggi lelaki dewasa terdengar azan berkumandang diradio swasta yang dipancarkan di zoo ini.Kamipun bergegas mencari tempat sholat jika ada surau di zoo ini.

 

Setelah diberitahu petugas zoo.kamipun pergi menuju sebuah surau.walau  kecil hanya muat untuk orang serentak sembahyang dalam 10.Orang. Bagi pihak saya Alhamdulillah kerana kota Permatang Siantar ini boleh dikata majoriti non Muslim-penganut Kristian Protestan.Masih sempat pihak pengurusan zoo  prihatin dengan keperluan ummat Muslim ini.Terimakasih.


*monyet putih terus meminta kacang*
Foto by suryadi911.com

*I love this one . Big Iguana*

Setelah puas anak-anak dan rombongan melihat panorama binatang dan kebetulan hujan lebat serta merta turun bagaikan dicurahkan dari langit,sebelum pulang kami dibawa kepusat kota Permatang Siantar.saya bertanya kepada ketua rombongan kemana kita? Lihat saja nanti.jawabnya pendek.!heheee.

Mungkin kerana cuaca agak begitu sejuk membuat kami tak keletihan.kereta berhenti ditepi jalan kawasan pusat pertokoan.dan beberapa orang turun termasuk saya dan istri.rupanya kami dibawa kesebuah toko kek dan roti (lupa namanya) yang menurut ketua rombongan kedai ini sangat terkenal sudah puluhan tahun lamanya

 


           * Singa putih lagi tidur*

Didalam kedai ini dipenuhi ramai pembeli.suasana riuh sekali.rupanya kedai ini ada menu spesialnya yaitu kalau dulu di Malaysia dipanggil roti benggali (roti kosong-tawar rasanya) Lalu sebiji roti yang agak besar juga dibelah tiga memanjang lalu disapukan dengan jem atau srikaya yang mereka ciptakan sendiri terus diatasnya ditaburkan biji-biji coklat berbagai warna-ummphh,! sungguh menyelerakan..

 


  *Burung yang cantik ehhh lupa namanya*

 

Dan kedai ini juga menyediakan pelbagai kek dan roti,donat pelbagai rasa. Waduhh,yang namanya perempuan.memang sangat teruja bila masuk kedai .Ditambah layanan yang cukup mesra . dan bentuk kek-roti warna-warni.habis semua nak diborongnya- terburai dolar-dolar malaysia saya jadinya..

 

Setelah semua selesai berbelanja .kamipun bertolak pulang menuju bandar  terbersih dan rapi di Sumatera Utara  yaitu kota Tebing Tinggi -hujan masih turun dengan lebatnya jam menunjukkan dah masuk waktu Isyak (waktu setempat) InsyaAllah perjalanan dari Permatang Siantar ke Tebing Tinggi dengan kenderaan charted-pribadi dalam dua jam lebih kurang.
Saya pun ingatkan anak-anak dan istri supaya niatkan dalam hati, nanti sesampai dirumah akan segera jamakkan-ta’khir sholat maghrib dan Isya’
begitu juga tadi sewaktu waktu maghrib masuk.

Kita harus maklum perjalanan kemana saja,segembira manapun sholat jangan dilupakan.InsyaAllah perjalanan diberkati dan selamat pulang-pergi.Kerana Allah telah bagi kelonggaran bagi musafir dalam perjalanan boleh menjamakkan  sholat Zohor dengan Ashar dan Maghrib dengan Isya’,Hanya sholat subuh wajib didirikan pada waktunya.

Dalam kesejukan malam perjalanan dan matapun dah mula mengantuk, terlintas difikiran saya tentu ada hikmah dari Allah Ta’ala disebalik perjalanan ini ,yang mana sebelum berangkat dari Malaysia saya teringin betul ke Danau Toba ini dan terus ke Pulau Samosir yang terletak ditengah-tengah danau yang penuh lagenda .namun takdir berkata lain,

Bersambung.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s