Annual Academy Awards ;RIZA AZIZ Terkeluar Anugerah Oscar!


Deadline ; Riza Aziz Out.

Jumat 22 Rabiulawal 1435 / 24 Januari 2014

Editor by Wilhelmina

Variety Explorer.Com | Annual Academy Awards ;RIZA AZIZ Terkeluar Anugerah Oscar!

Kontroversi kejayaan producer Riza Aziz ( putra Rosmah Mansor) anak tiri PM Najib dalam pengeluaran filem sensual Wolf of Wall Street bersama rakan patnernya  McFarland di Red Granite kembali menghangat di Hollywood.

 


Riza Aziz (berbaju putih)Photo by Variety.com

 

Kerjaya anak-tiri PM Najib Riza Aziz bagai terhempas kembali ke bumi, dengan berita dari Los Angeles bahawa jawatankuasa the Academy of Motion Picture Arts and Sciences Anugerah  telah memutuskan untuk mengeluarkan namanya daripada senarai pencalonan bagi nominasi pengeluar filem  terbaik.
Dalam perkembangan yang sangat luar biasa Akademi memilih untuk tidak menerima senarai asal nama peroducer yang dikemukakan sebagai pasukan di sebalik Wolf  Of Wall Street maka  dikeluarkan nama anak muda  yang punya kekayaan modal dan penuh kontroversi   dari  Malaysia daripada senarai calon nominasi input kreatif.

Pengumuman itu membuat  spekulasi sekitar Hollywood, selepas pencalonan Oscar asal Khamis lalu, apabila ia telah berkata, walaupun ianya telah dikemukakan untuk kategori Filem Terbaik, Wolf Wall Of Street gagal untuk menamakan penerbitnya.

Ini merupakan hampir tidak pernah terjadi keadaan ini

Semua filem-filem lain dalam kategori yang seperti biasa dinamakan pengeluar utama mereka, mengeluarkan hanya Wolf Of Wall Street membuat keadaan memalukan dengan kenyataan “Nominees Akan Ditentukan”.


    To be determined!

Sebelumnya selepas satu kajian untuk menentukan kredit producer,The Academy of Motion Picture Arts and Sciences mengumumkan bahawa Martin Scorsese , Leonardo DiCaprio, Joey McFarland dan Emma Tillinger Koskoff adalah empat pengeluar yang layak untuk dipertimbangkan anugerah Oscar  untuk filem ” Wolf Of Wall Street.”

Peraturan Akademi biasanya menghadkan kepada tiga pengeluar. Apabila pencalonan Oscar telah diumumkan pada 16 Januari 2014 lalu,Filem   ” Wolf of Wall Street.” telah disenaraikan sebagai nominations a best pic nominee  dengan nota bahawa pengeluar-pengeluar individu masih belum ditentukan.

Dalam kredit skrin , terdapat pengeluar kelima , Riza Aziz yang merupakan rakan McFarland di Red Granite . Syarikat itu mengeluarkan kenyataan segera berikutan keputusan Akademi dengan berkata , “Kami amat gembira bahawa Akademi telah mengiktiraf sumbangan yang tidak ternilai Marty , Leo, Joey dan Emma bagi pihak ‘ The Wolf Of Wall Street. ‘ Riza Aziz dan Red Granite kekal berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada pasukan producer. ”

Peraturan Akademi  menyatakan bahawa filem boleh mempunyai tiga atau kurang pengeluar, tetapi  jawatankuasa producer eksekutif cawangan ” mempunyai hak, dalam  keoutusan itu yang menjadi keadaan yang jarang dan luar biasa , untuk menamakan mana-mana producerr tambahan yang layak sebagai penama anugerah . ”

Oscar akan dibentangkan pada 2hb Mac  di Panggung Dolby di Hollywood & Highland Center dan disiarkan secara langsung di televisyen Rangkaian ABCThe message is ‘Not for Sale’


Red Granite duo – Aziz and Mcfarland


Oscars not for sale?

Orang-orang di  Hollywood , bercakap kepada Sarawak Report minggu lalu , menjelaskan isu-isu yang mendorong mereka menilai  semula atas pencalonan anugerah Oscar untuk rilem  Wolf On Wall Street.

Mereka berkata wujud  kebimbangan pengaruh dalam Producers’ Guild of America (PGA)   oeh producer pemodal  besar tertentu cuba untuk menuntut kredit produser untuk filem-filem mereka modali i tetapi tidak bekerja membuat filem.

Satu contoh utama adalah “Filem  Wolf on Wall Street”, yang telah dibiayai oleh Aziz Red Granite Productions selepas Warner Bros ditarik keluar , syarikat producer  filem.asal yang membuatnya .

“They are greener than green”  berpendapat satu producer yang berpengalaman , ucapan daripada Riza Aziz dan rakannya di Red Granite , Joey McFarland ,Dan  jutawan ‘ muda Jho Low. yang sebelum ini bertindak sebagai perancang parti untuk Malaysia.

Satu lagi sebelum ini mereka  memberitahu  bahawa Pengarah Martin Scorcese pernah disingkirkan  pada satu ketika dari pasangan off set Wolf Of Wall Street : “Mereka adalah pembiaya-pemodal, tetapi juga telah mengambil kredit penerbit. Kredit producer diambil alin oleh  Riza , Joey dan beberapa pengeluar lain, tetapi kerja-kerja sebenar yang dilakukan oleh mereka yang bekerja untuk Red Granit dan pengeluar lain “, mengulas satu penerbit kanan Hollywood.

Sumber;
variety.com/deadline.com/sarawakreport.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s