Tuan Hj Hadi Awang;Arab Saudi Menabur Perselisihan di Kalangan Umat Islam


Tuan Guru Hj Hadi Awang-Presiden Parti PAS

Editor  by Wilhelmina

Selasa 17 Rabiulawal 1435 / 21 Januari 2014

Tuan Hj Hadi Awang;Arab Saudi Menabur Perselisihan di Kalangan Umat Islam

Variety Explorer.Com | Tuan Guru Haji Hadi Awang -Presiden Parti PAS dan  juga seorang Ulama Sunni terkenal Malaysia mengatakan plot yang melibatkan Amerika Syarikat, Israel dan Arab Saudi telah merencanakan untuk menimbulkan konflik sektarian-mazhab  antara negara-negara Muslim.


“Arab Saudi telah dipengaruhi oleh permainan politik AS dan Eropah,” kata Abdul Hadi Awang Press TV pada hari Sabtu (18/1/2014).


“Arab Saudi dan negara-negara Arab lainnya telah menyerahkan tanah mereka untuk pangkalan-pangkalan Barat. Mereka melakukan ini bukan untuk menyokong  Islam tapi untuk mendapatkan kekuasaan,”tambah Awang, yang merupakan presiden dari Parti Islam SeMalaysia, sebuah partai politik Islam di Malaysia.

“Hal ini membuat kita (merasa) sedih kerana pemerintah Saudi telah dibuat untuk melayani kepentingan Israel dan Barat,” katanya


“Ini adalah plot Barat untuk menjaga kepentingan Israel dan Barat. Mereka menggunakan agama sebagai alat untuk permainan ini dengan menggunakan orang-orang media dan tokoh politik. Malaysia juga telah dipengaruhi,”kata Awang.


Dia mengatakan plot tersebut ditujukan untuk mengadu negara-negara serantau  terhadap satu sama lain dalam upaya untuk memberikan keamanan bagi Israel.

Tuan Guru Hj Hadi  menambahkan bahwa ulama Malaysia telah mengadakan konferensi dan mengeluarkan pernyataan untuk meningkatkan kesadaran tentang masalah ini

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s