The Godfather[02] Family Movie “The Kangkung -Too Haram” To Show In Malaysia!

Written by Wilhelmina

Rabu 13 Rabiulawal 1435 / 15 Januari 2014

 

Variety Explorer.com–Tan Sri Zainudin Maideen mantan Menteri Penerangan Malaysia, era Tun Mahathir pernah ditendang dari kerusi Pengarah Urusan akhbar Utusan Malaysia-kerana mempersoalkan Tun Mahathir berbahasa Inggeris menjawab soalan dalam sesi wawancara stesyen TV-di Jakarta-tahun 90an-padahal pengacara TV itu mewawancara Tun M’ guna bahasa Indonesia-sekembalinya Tun M’ ke tanahair nampak begitu sekali kemarahan beliau ketika ditemubual pers Malaysia tentang peristiwa tersebut.

Dan kini dalam kemeriahan kemarahan rakyat kepada pimpinan Umno/BN  .Zainudin Maideen bersuara membodek Tun Mahathir  agar beliau kembali duduk dalam kerajaan.
Inilah gerakan terselubung dibalik tabir sebagai tajuk yang saya pilih The Godfather dalam Umno sendiri yang mahu gulingkan PM Najib sebagai PM?….
Bughah !?

 

Bankroller Riza Aziz -putra Rosmah Mansor(kiri) bersebelahan dengan bintang filem Leonardo di Caprio


Pentadbiran Datuk Seri Mohd Najib Razak  berdepan momentum kebencian merentasi semua lapisan daripada rakyat sehinggalah dalam Umno sendiri, lapor portal Asia Sentinel.[1]

  Website tersebut melaporkan situasi sama semasa penyingkiran bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi kini berulang lagi, memetik sumber dalaman Umno kepada Asia Sentinel.

“Kebencian sama bukan khusus kepada beberapa segmen Umno dan elit pemerintah sahaja.

“Zaman Mahathir, kebencian dan kurang senang hanya di kalangan kumpulan intelektual dan hak asasi manusia. Tetapi Najib, ia merentasi semuanya sehingga ke isterinya dan rakan-rakannya,” kata Asia Sentinel yang memetik pendedahan sumber Umno.

Walaupun kumpulan blogger daripada kem bekas perdana menteri paling lama Tun Dr Mahathir Mohamad cuba memberikan tekanan kepada Najib, ia masih tidak memadai.

“Tangan Mahathir dan Daim (bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin) di merata-rata tempat tetapi kuncinya sekarang adalah Najib dan isterinya yang menyediakan semua amunisi-peluru.

“Tanpa amunisi tersebut, Mahathir sukar mengerah lasykarya untuk menentang Najib,” kata sumber  Asia Sentinel.

  Laporan itu juga mendedahkan dua blogger kem Mahathir yang lantang mengkritik Najib, Kadir Jasin dan Outsyedthebox.

Kedua-dua blogger tersebut menurut Asia Sentinel seringkali membidas langkah dan polisi pentadbiran Najib yang dilihat banyak membazir.
Bekas Ketua Pengarang Kumpulan News Straits Times Press (NSTP), Datuk A. Kadir Jasin sebelum ini membidas Najib susulan kontroversi penggunaan aset kerajaan oleh isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor dalam lawatan luar negara.

Kadir secara sinis berkata Najib perlu mengkaji semula peranan menteri-menteri Kabinet selain melantik Rosmah sebagai menteri.
 
Selain itu, Dr Mahathir juga tidak ketinggalan secara sinis membidas Najib apabila mempersoalkan keperluan Putrajaya memiliki banyak kapal terbang berbanding ketika zaman pemerintahannya.
Dr Mahathir berkata beliau tidak memerlukan sebarang pesawat mewah sewaktu pimpinan beliau namun berpendapat kerajaan kini mempunyai wang mencukupi untuk membelanjakan kemewahan tersebut. 
Too Haram for Malaysia! 


Riza Aziz (berdiri)Image by hollywoodreporter.com

Sementara itu muncul pula isu yang menambah ke-“kangkungan’ PM Najib Razak dengan langkah anak-tirinya  Riza Aziz-putra Rosmah Mansor yang terlibat dalam pelaburan produksi filem berbau ‘sensual di Hollywood [2]

 

Dalam sesi wawancara oleh majalah Hollywood , The Hollywood Reporter, tentang perkembangan pelaburan nya dalam bisnis filem “ eyebrow-raising series”

Apabila  ditanya mengenai apa yang pendapat keluarganya , beliau berkata secara tersirat bahawa ‘ayah’ beliau mengambil kepentingan dan mamantau-memahami  kandungan filem-filem beliau.

Merujuk kepada AS $ 100 juta filem hanya dikeluarkan oleh firma Riza Red Granite Pictures, Sutradara Martin Scorcese untuk filem Wolf Of Wall Street, yang dibintangi Leonardo di Caprio, :

The Hollywood Reporter: What does your father think of your new venture?

 Aziz: I have leeway, but he likes to know that the projects we do have pedigree.[Hollywood Reporter]
Dengan poin jawaban   Riza Aziz ini secara terbuka jelas menambah merudumnya imej integrity ‘bapanya’ bahawa Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak melaksanakan tahap kawalan-kontrol kebijakan  ke atas filem-filem produksi-anak lelakinya  dan menganggap Wolf Of Wall Street sebagai sebuah filem yang mempunyai  ‘pedigree’ i.e. class.

 

Pustaka;

[1] Asia Sentinel via misaimerah.blogspot.com
[2]  sarawakreport.org

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s