Mengapa Umat Islam Patani Bangkit Melawan SIAM-Thailand?


Sebuah Masjid di Patani

Written by Wilhelmina

Variety Explorer.com—Kenapa Umat Melayu-Islam  Patani bangkit berjuang melawan pemerintahan kerajaan Siam,Thailand ? Adakah kerana tuntutan oleh naluri kemanusiaan supaya berbuat demikian? , atau sebab Jihad Islam agar membebaskan negeri  Patani Darussalam dari penjajahan Haram pemerintahan Siam?,

Sepanjang perjuangan rakyat Patani penuh dengan kepedihan dan pancaroba.Polemik Thai-Patani yang telah memuncak semenjak pembunuhan beramai-ramai umat Islam oleh penjajah Siam-Thai di Masjid Kerisik dan di balai polis Tabal(Takbai) telah meningkat dari hari ke-hari.Setiap hari umat Islam dibunuh secara kejam di kampung-kampung,walaupun dimasa yang sama pemimpin-pemimpin mereka di Bangkok menyeru dan mengajak pejuang berdamai.Sikap hipokrit-dua muka mereka ini Alhamdulillah disedari oleh rakyat Patani di kampung-kampung

Walau pun mereka juga mengalami kekalahan besar di segenap medan, baik tempur atau pun politik antarabangsa tetapi pihak tentera sentiasa mendakwa mereka dalam kemenangan.Ini kerana segala kekejaman dan penyembelihan orang-orang kampung yang mereka lakukan di letak diatas tanggungjawab pejuang.

Kuncu-kuncu dan penjilat-penjilat mereka dari kalangan orang melayu juga turut mengiakan tohmahan ini.

So,untuk menjejaki perjuangan mereka kita kena mengetahui sebab2 utama  Umat Islam Patani bangkit melawan SIAM (Thailand)

Kerana negara Siam berdasarkan EXPANSI daerah , atau cinta perluasan daerah; oleh itu pada tahun 1786M   Siam melakukan tindakan pencerobohan terhadap negara Patani . lalu jatuhlah  Patani ketangan Siam , sejak kekalahan itu Patani dijajah , ditindas,dirampas hak asasi manusia, dizalimi , diperbudakkan, dibakar hidup-hidup , diselamkan kedalam  air , dikambus hidup ditangkap sebagai tawanan perang menjadi buruh paksaan dan hamba abdi , dipenjara dan dihalau keluar negeri .

Landasan gerakan kemerdekaan Patani

i: Patani Darulharbi : kerana di jajah kuffar  bangsa Siam , peperangan dinegeri Darulharbi adalah fardu ‘Ain , hal ini telah bersepakat seluruh ulama Islam 4 Mazhab mengatakan bahawa ” Jihad kemerdekaan adalah fardhu ‘ain  bagi seluruh umat Islam lelaki dan perempuan apabila negeri di ceroboh , dijajah, ditindas dan dizalimi

ii: Piagam PBB.juga telah menetapkan bahawa bagi tiap-tiap bangsa yang terjajah hak menentu nasibnya sendiri , serta meningkatkan penghargaan atas hak asasi manusia dan dasar kemerdekaan untuk setiap orang , justeru itu lahirlah gerakan kemerdekaan nasional diseluruh dunia , di Asia,di Afrika dan Latin Amerika.

iii: Berdasrkan perkara diatas Umat Islam Patani bangkit menunaikan kewajiban memerdekakan tanah air yang terjajah dan masyarakat tertindas oleh kaum penjajahan yang terkutuk , maka gerakan kemerdekaan Patani ini adalah merupakan suatu gerakan yang difardhukan kepada seluruh umat Islam Melayu Patani .

iv: Jika ada dikalangan umat Islam Melayu Patani yang bersekongkol dan menyokong kaum penceroboh dan penjajah bangsa Siam serta memberi pengiktirafan raja Siam dan permaisurinya sebagai bapa dan ibu dan sanggup mengaku dengan ikhlas bahawa dirinya berbangsa Thai ,berketurunan Thai dan berwarganegara Thai adalah orang ini RADDAH ( murtad ) mendurhaka kepada agama,bangsa dan tanah air .

Hukum jihad menurut syariat Islam :

i: Peperangan diantara negara DarulIslam dengan negara Darulkuffar maka berlakulah segala wasiyat Khalifah  Abu Bakar alSiddik  kepada penglima Usamah dan tentera-tenteranya ; iaitu wasiyatnya melarang bunuh kanak-kanak , orang tua , orang perempuan , orang lemah , memotong pohon kayu, tanaman , bakar rumah, sembelih binatang ternakan, menyiksa tawanan perang dan cingcang mayat.

Perspective dunia terhadap gerakan kemerdekaan Patani

i: Orang-orang Siam menceroboh, menjajah, menindas, membunuh , membakar hidup-hidup, kambus hidup-hidup juga diselam kedalam air  hidup-hidup , dihalau keluar negeri seperti binatang ( di lakukan semua ini oleh Pukong Sharot keatas penduduk daerah Bacok dan Yingo, Pukong Sampech keatas penduduk daerah Saiburi ) terhadap orang -orang Patani , tetapi mereka berada dipihak yang benar dan adil . Disebaliknya jika orang-orang Patani melakukan tindakan yang sama keatas orang-orang Siam penceroboh itu selalu dianggap oleh pemberita dan media amnya sebagai pengganas , kejam dan zalim.mengapa??!

ii : Orang-orang Siam menghantar askar-askarnya dan kelengkpan alat perang yang cukup bawa masuk kenegeri Patani yang bertujuan memerangi orang-orang Patani, membunuh , menyiksa dan menangkap kepenjara , mereka dianggap sebagai benar dan adil . Tetapi jika orang-orang Patani mengadakan tindakan atau serangan dinegeri Siam mereka dianggap penjahat dan pengganas.

iii : Orang-orang Siam membunuh berapa banyak guru-guru agama Islam Patani dan dibawa kepenjara dengan tanpa kesalahan , maka dianggap semua itu benar dan adil?! Tapi mengapa jika orang-orang Patani membalas dengan tindakanyang hampir sama dengan kezaliman-kazaliman yang pernah mereka kerjakan itu selalu dianggapkan ganas ,jahat dan kejam .

Allahumma solli ala muhammad wa aali muhammad  

‘Ya allah perhatilah kami yang dhaif ini.Perhatikan tindak tanduk kami supaya tidak menyeleweng dari garisan Mu. Ya Allah Ta’ala  berilah petunjuk kapada seluruh umat Islam Patani supaya menjunjung ugamamu menentang penjajah kuffar.Porak perandakanlah segala perancangan mereka.Jahanamkan segala kesepakatan mereka untuk menghancurkan kami. Kucar kacirkan barisan mereka ketika pejuang-pejuang kami menyerang mereka. Sesungguhnya tidak ada lain yang kami rindu melainkan kemanisan syahid dan kemenangan hakiki!

Sallallahu alaihi wa alihi wasallam.
Wallahu musta’an,

Referensi penulisan;
pataninews/patanikini,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s