Tiada Monopoli TV-Satelit di Indonesia! Malaysia Hanya Astro,


Acara dialog yang unik, presenter tanya pakai bahasa malaysia dijawab pakai bahasa inggris (komen di http://tvkuindo.wordpress.com)

Editor by Wilhelmina

Variety Explorer.com–Pengerusi Biro Kepenggunaan KEADILAN, Yahya Sahri berkata, Astro tidak seharusnya menambah beban pengguna dengan menaikkan caj untuk beberapa pakej yang disiarkannya memandangkan syarikat tersebut telah meraih keuntungan besar saban tahun.

Astro yang diberi hak memonopoli khidmat televisyen berbayar seharusnya menyelesaikan terlebih dahulu isu melibatkan kepuasan pelanggan sebelum bertindak menaikkan caj.

“Astro ini sudah untung besar, sudah monopoli pasaran. Jadi tak wajarlah caj perkhidmatan kepada pengguna dinaikkan.

“Apatah lagi bila kita selalu dengar tentang rungutan berkaitan dengan mutu penyiaran Astro yang kurang memuaskan selain penyiaran rancangan yang berulang-ulang,” tegas beliau yang mahu Suruhanjaya Komunikasi Malaysia (SKKM) mengkaji cadangan Astro itu.

Inilah jawaban Ketua Pegawai Operasi Astro, Henry Tan tak ubah bagaikan jawaban Pak Menteri2 BN-Sekuler – “Minyak Petrol kita yang termurah di Asia,!”

Astro: Kenaikan Caj Bulanan Tidak Dapat Dielakkan Lagi

KUALA LUMPUR: Peneraju perkhidmatan televisyen berbayar, Astro mempertahankan keputusan mereka untuk menaikkan kadar caj bulanan kerana ia adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan lagi.

Salah satu punca utamanya adalah kerana sebahagian besar program siaran langsung sukan yang dibawa oleh Astro melibatkan kos yang sangat tinggi.

Ia kata Astro adalah satu fenomena global yang terpaksa ditanggung oleh para pembayar dan Malaysia tidak terlepas daripada dikenakan caj yang sama.

Ketua Pegawai Operasi Astro, Henry Tan berkata, kos untuk membawa siaran langsung Liga Perdana Inggeris telah meningkat sehingga 2000 peratus sejak ia mula ditayangkan pada tahun 1997.

Malah katanya, apabila kos tersebut telah capai ke satu tahap yang tidak boleh lagi ditanggung oleh penyedia perkhidmatan, ia terpaksa dikongsi bersama oleh para pelanggan.

Misalnya, Astro terpaksa mengenakan caj tambahan sebanyak RM6 lagi ke atas pakej saluran sukannya dan RM2 lagi ke atas pakej familinya. Ia kata Tan tidak dapat dielakkan lagi.

Ini bermakna bermula 24 November ini, Pakej Famili Astro akan dicaj pada kadar RM39.95 daripada harga sekarang sebanyak RM37.95 manakala Pakej Sukan Astro akan dinaikkan menjadi RM82.95 berbanding RM74.95 sekarang.

Tambah beliau, persaingan untuk memperolehi hak eksklusif penyiaran turut menambah kepada tambahan kos tersebut kerana permintaan ke atas siaran langsung Liga Perdana Inggeris misalnya sangat tinggi di negara Asia khususnya di Malaysia, Thailand, Hong Kong dan Singapura.

Rantau ini sahaja merangkumi 43 peratus daripada kos hak penyiaran di luar Britain.

Bagaimanapun Tan menegaskan yang Astro adalah rangkaian penyiaran yang memberikan pakej liputan terbaik untuk saluran sukan berbanding dengan negara-negara Asia yang lain.

Astro perlu melabur berbilion ringgit untuk membawa pelbagai siaran langsung acara sukan khususnya bolasepak ke kaca televisyen dan kepada para pelanggannya ~ mStar

Ketua Pegawai Operasi Astro, Henry Tan,bolehlah berkata dengan alasan demikian kerana Rakyat Malaysia tiada pilihan lain TV-Satelit di Malaysia

Beliau boleh mendabik dada! ,lesen monopoli yang dimiliki Astro boleh berbuat apa saja.kerana rakyat Malaysia yang minat sukan bola dan sebagainya ,tiada pilihan lain.

Walau rakyat Malaysia mempunyai duit sebanyak manapun ‘mereka’ tidak dibolehkan(diharamkan,!) pakai Antena Parabola atau Antena Satelit sejenisnya.Kesian..,!!!

Mari kita menoleh sebentar kenegara tetangga Indonesia.warga mereka bukan saja diperbolehkan pakai Antena Parabola dan Antena Satelit “Matrix Prolink HD Ethernet NEW” yang baru seharga lebih kurang RM.200.( Rp 550 ribu),Malah ada beberapa pilihan TV-Satelit seperti ‘Aora TV-Satelit’,Indovision TVSatelit,Transcorp TVSatelit,SCTV Satelit,

Dan untuk pengetahuan Anda  Stesyen Aora TV-Satelit’ setanding mutu penyiarannya dengan Astro,Coba Anda bandingkan paket harganya:

Jika komposisi keluarga Anda ada kanak-kanak,remaja,orang dewasa
Stesyen Aora TV-Satelit’menawarkan chanel-chanel yang lumayan lengkap namanya :Paket SiiP 52 chanel seharga Rupiah;159.00 per-bulan (ringgit malaysia :63.60=1juta rupiah saya kira secara kasar Rm.400,00)

Yang paling rendah PaketAsyik 29Chanel= Rp.59.000   (Rm,29.60sen)

Paket Cihuy 42chanel =Rp99.000(RM;39.60sen)

Astro(Malaysia) pernah coba berlanglang-buana di Indonesia sekitar 2006-2008,disebabkan perselisihan soal pemilikan saham dengan mitra-dagang   PT Direct Vision yang dimiliki oleh PT Ayunda Prima Mitra. hingga membawa perkara kemahkamah kes Chief Executive Officer(CEO) Astro Malaysia, Ralph Marshall.
baca disini :
( https://helmysyamza.wordpress.com/?s=CEO+ASTRO+Malaysia )

                                           Matrix Prolink HD Ethernet New.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s