#Healty Life & Herba- “Malaysia Syurga Rokok Seludup”

gambar rokok seludup

Wajah ceria dgn senyuman dihadapan hasil tangkapan..!

Editor by Wilhelmina

#Healty Life & Herba – Rokok putih naik harga,! Tembakau jawa apalagi..ehhh..Tembakau darat pun ikut naik jugak..Habiss! nak hisap rokok apa ni? tanya seorang perokok dilaman sosial FB..

Hisaplah rokok seludup..murah jer.. temannya beri jawaban.

                                             caravela mod -dijauhi perokok krn ada mod syabu

#Healty Life & Herba –

Berkesankah langkah kerajaan Malaysia menaikan harga rokok atas nama mengekang kadar penyeludupan yang semakin berleluasa di negara ini?

Melihat skop  lebih besar, Kita akur  dan menjadi hak kerajaan Malaysia  untuk melaksanakan kenaikan duit eksais ke atas rokok di Malaysia. Tetapi….

 Persoalannya sekarang  adakah kenaikan harga rokok di Malaysia sehingga 14% mencapai matlamat yang diidamkan kerajaan Malaysia? Atau hanya :

  1. Kerajaan lebih memikirkan fiskal yang bakal diterima kerana kenaikan cukai eksais terhadap rokok ataupun…

  2. Mahu membendung gejala penyeludupan yang terus bersarang di Malaysia ketika ini?

  3. Kebimbangan atau mengambil berat mengenai kesihatan rakyat Malaysia…

    Rokok Cukai vs Rokok Seludup

 Realiti yang berlaku  rakyat Malaysia bukan berkurang para perokoknya  malah semakin bertambah ‘perokok baru’ .Terutama dikalangan remaja pelajar sekolah menengah ,malah yang mengejutkan kita semakin ramai pelajar2 sekolah rendah yang ber-jinak-jinak jadi ‘perokok baru’

 

Sudah tentu remaja perokok tersebut yang masih belum ada punca pendapatan ,hanya berharap duit poket dari ibubapa mereka . Maka atas desakan  ketagihan yang didorong pengaruh rakan sebaya- Maka tiada pilihan bagi perokok tegar dan baru  untuk beralih kepada  menghisap “rokok seludup”

#Healty Life & Herba – Dan kerajaan pusat dan negeri atau kerajaan tempatan/PBT   secara langsung atau tidak -Disedari atau pura-pura tak nampak telah “menyediakan” tempat -ruang untuk  perokok remaja dengan selesa ber-AC lagi  untuk melepaskan gian ketagihan ‘mereka’ tanpa ada sekatan/larangan Dengan bercambah – membiak selesa bagai cendawan tumbuh selepas hujan di bandar-kota hingga keceruk hutan,ladang,kampung ,desa diMalaysia Yaitu Cyber-Cafe(CC) Internet yang telah tersasar dari tujuan asal -untuk Program Celik IT-Kini jadi sarang remaja melepak merokok..

 

#Healty Life & Herba – Dan setiap kali berlakunya kenaikanharga rokok di Malaysia, maka maraklah kegiatan penyeludupan rokok ke Malaysia .Kita  bertanya mengapa langkah pengawasan dan pencegahan pihak berkuasa begitu longgar?

Memang kita akui setiap langkah-langkah reformasi ekonomi dan kemajuan apapun mesti ada yang jadi korbannya…
Namun apakah pihak kerajaan Barisan Nasional tega dan sampai hati akan kerosakan dan kehancuran generasi muda pelapis anak-bangsa kita dimasa depan ini dengan mudahnya mereka meng-akses rokok dimana saja.?!

Walaupun negara telah kehilangan pendapatan sekitar RM2 bilion melibatkan cukai eksais terhadap rokok di Malaysia disebabkan gejala penyeludupan rokok, malangnya Jabatan Kastam masih belum menemui “penawar” dan lesu  bertempur dengan kalangan sindiket penyeludupan  di Malaysia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s