From Blogspot to WordPress ‘With Love’

Alhamdulillah,.puji syukur kepada Nya atas segala limpahan rahmat hingga kita dicucuri dengan keberkatan ilmu pengetahuan dunia dan akhirat
Dan shalawat serta salam kepada junjungan kita Nabi Muhammad SAW yang telah menerima wahyu syariat Islam untuk rahmatan fil ‘alamin dan tugas kita pula kini untuk meneruskan dakwah kebenaran Islam itu kepada umat manusia dimuka bumi ini.InsyaAllah,

60cc4-new-life-vector-652817

Saya mulakan menulis artikel pertama di blog wordpress ini dengan penuh rasa kesyukuran.Kerana niat hati hendak menyatukan semua blog- blog lama [ ada 5-blog] di blogspot ke blog wordpress telah terlaksana.

Sejatinya ada juga kebimbangan saya untuk meneruskan blogging di blogspot-sebab akhir2 ini pihak pemilik blogspot yaitu Google,telah membuat beberapa perubahan mendadak di blogspot-Contohnya ‘penghapusan blog Anda di blogspot’ dengan atas sebab tertentu.

Dan khabar terbaru pihak Google akan menaik taraf blogspot dari ‘free blog’ kepada ‘premium blog’ maksudnya berblogging secara gratis alias percuma akan  dihapuskan.
Hal-hal anjakan kebijakan terbaru blogspot tersebut akan saya bahas pada thread mendatang. InsyaAllah.

Ok,seterusnya saya akan share pada Anda cara-cara nak memindahkan blog dari Blogspot ke WordPress.Mungkin Anda sudah ada yang faham -juga ada telah dipaparkan di beberapa blog-blog senior-otai.

Ini sememangnya bukan satu masalah besar bagi blogger senior namun bagi blogger newbie sudah tentu thread ini sebuah ‘pencerahan’ yang bermanfaat.

Anda boleh memindahkan kesemua entri yang telah ditulis dalam Blogspot ke dalam blog baru di WordPress (samada WordPress.com atau WordPress.org). Anda juga boleh membuatkan pengunjung yang melawat blog lama anda supaya dibawa kepada blog baru secara automatik.
Ikuti langkah-langkah berikut:

Cara Pindahkan Artikel/Kandungan Dari Blogspot Ke WordPress

Dari ruangan Dashboard pada WordPress anda, pergi ke bahagian Manage > Import.
Klik pada Blogger untuk memindahkan entri-entri dari akaun Blogspot anda.
Klik pada Authorize dan WordPress akan membawa anda kepada Google untuk mengesahkan akaun di Blogspot.
Google Account akan dipaparkan. Masukkan emel dan password yag anda gunakan untuk akaun Blogspot, dan klik pada butang Sign In. (Nota: Jika anda telah sedia log in, teruskan kepada langkah 5)
Klik pada butang Grant Access.
Anda akan dibawa balik ke Dasboard di WordPress. Di sini, klik butang Import pada blog yang anda ingin pindahkan. Setelah berjaya, semua entri-entri lama akan diletakkan di dalam blog baru anda.

Arahkan Alamat Di Blogspot Ke WordPress

Dari ruangan Dashboard pada Blogspot anda, pergi ke bahagian Layout > Edit HTML.

Tambahkan kod HTML ini di bawah :
url=http://helmysyamza.wordpress.com/"></meta>

Nota: Gantikan http://https://helmysyamza.wordpress.com/ dengan alamat URL bagi blog baru anda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s