Siapa Perompak sebenar di sini?

Written & Editor by Wilhelmina.
Kuala Lumpur 9June-2013.
Cuti dua minggu pelajar2 sekolah rendah dan menengah di bulan Mei dan June ini dah berakhir .Hari Isnin 10June para pelajar2 sekolah harian dan asrama  kembali ke sekolah begitu siswa2 University dan Kolej sebahagian telah masuk kolej lebih awal namun Isnin ini semua akan  balek kampus.

Tidak ketinggalan para guru-pensyarah,pentadbir akan kembali bertugas kembali -Moga cuti -rehat atau melancong yang Anda lalui akan menambah motivasi perfoman  yang baik bagi menggalas tugas masing-masing.Selamat Belajar dan Mengajar serta Bertugas  kepada Anda semua.

Saya juga tentu kembali dengan tugas biasa yang rutin..rutin,! heheee,…Sementara nak habiskan cuti  hujung minggu ini saya berlang-lang buana kemerata website-blog-blog untuk mencari bahan mentah berita atau info yang nak di proses kembali menurut ‘cita-rasa’ saya untuk dipersembahkan kepada  pembaca setia blog ini,
Akhirnya terjumpa sebuah artikel yang diposting  oleh Admin Sabahan  Agak menarik juga untuk dikongsikan bersama untuk tatapan pembaca blog ini yang sarat dengan isu-isu semasa.


Semasa rompakan di Guangzhou, China, perompak bank berteriak kepada semua orang di bank: “Semua tiarap di lantai dan jangan melawan! Wang ini kepunyaan bank tapi nyawa Anda adalah kepunyaan Anda…”

Semua orang dalam bank pun ikut arahan perompak tanpa melawan dan senyap.

Ini dipanggil berfikir di luar kotak iaitu berfikir lain daripada yang lain!

Apabila seorang wanita bertiarap di atas meja dengan gaya yang menggoda, perompak menjerit kepadanya: “Tolong bersopan! Ini adalah rompakan, bukan cubaan merogol!”

Ini dipanggil sebagai “Profesional”  iaitu perompak hanya fokus pada apa yang dia dilatih untuk lakukan!

Apabila perompak bank kembali ke rumah, perompak muda (kelulusan MBA) memberitahu kepada perompak yang lebih tua (lulus darjah 6 sahaja): “Taiko, mari kita kira berapa banyak duit kita dapat.”

Perompak tua menyangkal dan berkata: “kau ni bodoh! Terdapat banyak wang, sampai bila baru kita habis kira ? Malam ni kita nonton berita di tv, pasti kita akan tahu jumlah rompakan dari berita tersebut.”

Ini dipanggil “Pengalaman” Dunia sekarang memandang pengalaman adalah lebih penting daripada sijil di kertas!

Selepas perompak telah beredar, pengurus bank itu mengarahkan penyelia bank untuk memanggil polis dengan cepat. Tetapi penyelia berkata kepadanya: “Tunggu Mari kita ambil  RM10 juta daripada bank untuk diri kita dan tambah kepada  RM70 juta yang kita sudah gelapkan dari bank!”.

Ini dipanggil “Inovatif” iaitu menukar keadaan tidak menguntungkan kepada yang lebih menguntungan!

Penyelia bank berkata: “alang kah baiknya jika rompakan berlaku setiap bulan. Dapat juga kita gelapkan duit”

Ini dipanggil “Berpandangan Jauh” iaitu merancang masa depan selangkah lebih awal!

Keesokan harinya, berita TV melaporkan bahawa RM100 juta telah diambil dari bank. Perompak mengira, mengira dan mengira berulang kali, tetapi mereka hanya mengira RM20 juta sahaja.

Perompak sangat marah dan mengadu: “Cilaka! Cilaka!  Kita mempertaruhkan nyawa kita dan hanya mendapat RM20 juta tapi Pengurus bank pula mengambil RM80 juta dengan hanya petikan jarinya, nampaknya lebih baik menjadi orang pintar daripada menjadi pencuri.”

Ini dipanggil “Pengetahuan Atau Ilmu” dimana pengetahuan kunci kejayaan hidup!

Pengurus bank itu tersenyum dan gembira kerana kerugiannya dalam permainan pasaran saham kini sudah dilangsaikan oleh duit rompakan itu.

Ini dipanggil “Menyelam Sambil Minum Air” iaitu mempergunakan peluang yang ada untuk mencipta peluang yang lain!
Soalan: Siapa Perompak sebenar di sini?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s