17-MANIFESTO FATAMORGANA – Janji Recycling – BARISAN NASIONAL.

MUAR, 6 April — Manifesto Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) akan diedarkan ke 7,531 pusat daerah mengundi (PDM) BN di seluruh negara mulai malam ini sebaik dilancarkan Mantan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. 
Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan berkata semua pegawai PDM berkenaan akan diminta mengedarkan manifesto yang dicetak dalam pelbagai bahasa itu ke setiap rumah di kawasan masing-masing.
,” katanya kepada pemberita selepas menemui jentera BN kawasan Parlimen Muar di Dewan Tun Sulaiman Ninam Shah di sini hari ini.
Beliau berkata manifesto yang dilancarkan malam ini adalah yang terbaik dan dirangka oleh perdana menteri sejak setahun lepas setelah mengambil kira pelbagai faktor.
“Kita berharap rakyat akan dapat meneliti manifesto ini dengan baik dan menganggapnya sebagai satu janji yang akan ditepati,” katanya. — Bernama

*******

http://1.bp.blogspot.com/-Xvla5m_qTKE/UWAzgqGrB-I/AAAAAAAAhCk/rtzE-A1O6OQ/s1600/aku+janji+bn+lie+to+me.jpg

NTV7-LIVE- Lie to Me

Kuala Lumpur 7Mac-2013 time;4.30,am

Written by Wilhelmina.
Political Editor.

Apabila membaca berita dari Bernama diatas kita berkesimpulan bahwa apa yang dilaung-laungkan BN selama ini Malaysia sebuah negara Demokrasi yang berpolitik dan bernegara menurut ‘acuan kita ‘ sendiri memang sudah jelas -terang lagi bersuluh’-jika Anda rakyat Malaysia sejati tidak bisa memahami ‘doktrin’ BN tersebut bermakna Anda selama ini telah dihipnotis dengan ‘doktrin’ ala Machiavelli yang menyesatkan itu.

Kenapa kita berkata demikian !-Mari saya bawa Anda sebentar kezaman Indonesia diera diktator Presiden Suharto -Dimana media TV dan akhbar nya begitu dikekang /dikontrol oleh Suharto- Namun  setiap masa kempen pilihan raya umum Indonesia memberi ‘ruang bicara ‘ di TV milik pemerintah dan TV-Swasta kepada parti oposisi’ untuk membentangkan ‘manifesto’-serta tokoh2 yang bertanding dari parti masing-masing.

Dan bahkan radio2 amatur atau swasta hari2 mengumandangkan ‘manifesto’ parti pemerintah dan parti oposisi- begitu juga akhbar2 perdana-pusat dan daerah  saling berlumba-lumba menerbitkan berita2 dari parti pemerintah dan oposisi.-sungguh meriah bagaikankan pesta demokrasi.

(maaf;kempen fitnah-mengaibkan calon wakil rakyat seperti propaganda Utusan Malaysia/Berita Hairan dll tiada dalam kamus etika politik mereka -bahkan hingga kini)

Namun Alhamdulillah dengan segala sekatan dan halangan yang dilalui Pakatan Rakyat untuk menyampaikan mesej dan agenda perjuangan serta ‘manifesto PRU’ kepada rakyat Malaysia -Kita ada ruang media alternatif -media IT yang dapat segera menyampaikan segala maklumat2 terbaru kepada rakyat marhaen atau memintas segala tipu-helah /fitnah yang disebarkan BN melalui media2 tunggangan mereka.

Radio Amatur-Swasta dan Komuniti.
Kalau kita sentuh soal radio amatur/swasta memang sangat” memalukan dan menyedihkan” Malaysia begitu jauh ketinggalan dibelakang negara2 membangun apalagi negara maju dibenua manapun.

Maaf kita beri contoh terdekat Indonesia -negara jiran yang selalu kita perlekehkan -Di zaman era Presiden Sukarno-presiden pertama Indonesia- hingga kini tiada hambatan untuk siapa saja warganegaranya untuk memiliki stesyen2 radio amatur-swasta dan radio komuniti.

Tetapi anehnya pemerintah BN dengan memberi izin/lesen radio secara bisnis monopoli – kronisma  . Bayangkan Konglomerat Maxis begitu mudah boleh memiliki dan mendirikan stesyen2 radio FM hingga lapan(8) buah diseluruh negara.- Konsep monopoli-kronisma ini membuat Tuan Guru Nik Aziz suatu ketika meluahkan kekesalan nya pada awal tahun 2013 – beliau berkata : “Kelantan tidak diberi peluang langsung oleh Kerajaan Pusat untuk memiliki dan mengendalikan walau sebuah radio amatur-swasta”

( di Indonesia sebuah-kampung2/desa2 -memiliki radio amatur/swasta hingga 3(baca tiga) soal lumrah saja)

Apatah kini Indonesia di era millenium ini memandang media2 TV-Radio dari sudut positif-bisnis-Pemerintah Indonesia tidak lagi mahu kembali kezaman tirani-kuku besi yang penuh dengan kongkongan dan intimidasi terhadap media2-dengan menganggap media2 cetak-TV/Radio sebagai sebuah ancaman kepada Negara dan Pemerintahannya.

( Saya akan tulis  kemudian tentang perkembangan industri Radio amatur/swasta Indonesia pada artikel khusus dari bermula wujudnya thn 1945-hingga kini berkembang pesat jadi Radio Streaming dan Radio DigitalInsyaAllah)

Jika kini Anda meluangkan waktu singgah dimana2 bandar/kota di kepulauan Indonesia (Pulau Jawa-Sumatra-Kalimantan dll)-tidak mengherankan bagi mereka sebuah bandar sama size dengan bandar Kelang-Selangor memiliki stesyen TV-Swasta paling kurang 2(baca;dua) stesyen TV.

Dan stesyen Radio-amatur/swasta dan Radio Komuniti  lebih 6(enam) stesyen radio-belum termasuk radio2 yang dimiliki pemerintah daerah-begitu juga akhbar atau koran (istilah indonesia) bandar seluas  Kelang ada terbitan lokalnya 3(tiga) hingga 5(lima) akhbar-belum termasuk lagi akhbar2 terbitan Jakarta-Medan-atau terbitan kota2 besar lain yang buka penerbitan dibandar2 seluas bandar Kelang tersebut-

( pada artikel khusus nanti saya akan tulis bagaimana akhbar2 Indonesia bisa hidup lama/majuInsyaAllah)
So,apabila kita cermati apa yang dibentangkan Mantan PM Najib dalam :
17 PERKARA YANG TERKANDUNG DALAM MANIFESTO BARISAN NASIONAL.
Tiada langsung disentuh tentang hirarki – kebebasan & ketelusan – media2 cetak dan media elektronik apatah lagi media radio secara khusus yang hanya digembor2kan masih benda2-manifesto yang diulang- recycle-setiap menjelang pilihan raya.

Walaupun keceluparan Najib mengatakan kononnya manifesto Pakatan Rakyat hanyalah fantasi dan khayalan, sekurang-kurangnya selama 4 tahun lebih negeri2 Pakatan Rakyat berjaya juga melunaskan hampir semua yang dijanjikan…. Kita bercakap soal janji 2008 hingga 2013 iaitu dalam masa 4 tahun jika dibandingkan dengan berpuluh2 tahun barisan nasional berjanji….!Yang sebenarnya Manifesto BN/Pemimpinnya   yang penuh fatamorgana dan fantasi pribadi abnormal-rasuah dsbnya.

17-MANIFESTO FATAMORGANA BARISAN NASIONAL.

1. Menangani Kos Sara Hidup
2. Meningkatkan Kehidupan Warga Bandar
3. Menyediakan Rumah Mampu Milik
4. Peluang Mendapat Perkhidmatan Kesihatan Berkualiti
5. Ke Arah Kecekapan Terhebat Pengangkutan Awam

6. Pembangunan Infrastruktur Bertaraf Dunia
7. Membina Ekonomi Mapan, Dinamik Dan Inovatif
8. Membina Kecemerlangan Pendidikan Negara
9. Meningkatkan Keselamatan Dan Ketenteraman Awam

10. Memperkasa Penyertaan Wanita
11. Memenuhi Aspirasi Belia
12. Merancang Jaringan Keselamatan Sosial
13. Mempromosikan Agama Islam, Kebebasan Dan Keharmonian Agama
14. Memerangi Gejala Rasuah
15. Memperkukuhkan Perkhidmatan Awam, Menambah Baik Tadbir Urus

16. Gerakan Kesederhanaan Global
17. Memulihara Sumber Semula Jadi

( Ehsan –http://ikutsukaakuisa.blogspot.com)

Yang ditanda warna merah tu…. Anda agak2 dah pernah dengar sebelum ini atau tidak…???? Janji
Recycling – sampai sekarang dah jadi janji dicapati basi kaaaannnn…???? Yeyyynadeiiii… Najib berapa kali mau ulang daaaa….????

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s