Episode Berdarah Pencerobohan Tanduo-Lahad Datu Sabah-[Part-13]; Sultan of Sulu Terbuai Mimpi Doeloe Ke atas Sabah.Sultan Poker Ilustrasi by Sabah.net

Kuala Lumpur 8Mac-2013/time;11,00am

Written Anda Editor by Wilhelmina

Sultan of Sulu revives claim over Sabah, ‘patrimony of the Filipino people’ InterAksyon.com


SULTAN SULU SULTAN TERMISKIN DI DUNIA!

MANILA: Sultan Sulu Jamalul Kiram III mengakui beliau adalah sultan paling miskin di dunia. Istana Kiram hanyalah rumah dua tingkat di kota Manila, Filipina.


Lahir di Sulu pada 1938,  Kiram merupakan seorang pemimpin yang cukup disayangi dan penggemar sukan tenis. Tanpa disadari, Sultan Sulu itu pernah bekerja sebagai juruhebah  radio.


Beliau mencalonkan dirinya  sebagai seorang senator pada 2007 dengan sokongan mantan Presiden Gloria Macapagal Arroyo.
Namun beliau kalah dan kerana itu hartanya pun habis kerana kempen pilihan raya tersebut.


“Saya adalah sultan termiskin di dunia ini,” ujar sultan berusia 74 tahun itu, seperti dilapor Associated Press hari ini.


Anak perempuannya, Jaycel  menceritakan bagaimana kisah masa kecilnya.


Jaycel sendiri mengaku terkejut ketika mendengar khabar bahawa dirinya adalah seorang puteri raja.


“Ketika saya masih kecil, saya kira nama ‘Puteri’ adalah nama depan saya. Seorang puteri (raja) umumnya mengenakan mahkota, memiliki istana dan kereta kuda,” ujar Jaycel yang  berusia 35 tahun.


Derita buah pinggang dan jantung

Salah satu hal yang menunjukan kejayaan Kiram  hanyalah gelaran sultan yang ada di depan nama panjangnya. Selain itu, Kiram tidak memiliki apapun, selain pengikutnya yang sedang menduduki Sabah.


Kesihatan Kiram  juga mula memburuk, menderita buah pinggang  dan penyakit jantung. Kiram pun sulit untuk bercakap. Biaya rawatan sultan itu ternyata cukup mahal, keluarga Kiram dikhabarkan lupa membayar sewa rumah.


Di masa muda, Kiram mengaku sering berkunjung ke Sabah. Ketika berada di wilayah itu, Kiram merasa seperti berada di kampung halamannya sendiri.

Sabah dan Sulu dipisahkan oleh sebuah selat di Laut Sulu. Perjalanan dari Sabah ke Sulu juga hanya memakan waktu 30 minit dengan menggunakan kapal. Dua wilayah itu memiliki banyak kesamaan, warga-warga dari Sulu mahupun Sabah juga saling mengunjungi.

Kesultanan Sulu ingin melihat kerajaan Filipina menuntut kembali wilayah Sabah. Menurut Kiram, tuntutan itu penting kerana banyak pengikut Kesultanan Sulu yang diburu oleh polis Malaysia di Sabah.


Kiram cukup khuatir akan tindak balas para pengikutnya. (FMT)

*******
Jolo Sulu, Darul Islam, 29 Okt. 2012; Pertabalan PBMM Sultan Bantilan Muhammad Muizzuddin II Ibni Datu Wasik Aranan Puyo di Jolo, Sulu Darul Islam

PBMM Sultan SSDI


Esmail Kiram II Masih terlena dibuai khayalan dan mimpi?

Mungkinkah kerana kekurangan harta dan kemewahan dunia sebagai Sultan atau atas kehendak keluarga beliau atau mungkin juga ada ‘kuasa asing’ yang mendorong impian beliau hingga mahukan North Borneo (Sabah) untuk dimasukkan ke wilayah FILIPINA. Satu kenyataan yang generasi muda kini  dan Leluhur nenek moyang Tausug sumpah laknat  sampai kiamat. Sangat menghairankan Sultan Esmail Kiram II ini sangat mencintai negara Kafir Filipina. Mengapa tidak sahaja keluarkan diri dari kewarganegaraan Filipina menjadi ENTITI SENDIRI sebagaimana nenek moyangnya? Jadilah Kesultanan SULU yang MERDEKA bukan dibawah kekuasaan  Filipina….


Sesungguhnya kini generasi muda Tausug lebih rela SABAH dijaga oleh Malaysia dari diheret masuk ke Filipina. Sampai bila Tausug berfikiran jumud seperti ini. Tiada masa depan dan terhina dibawah tapak kaki Filipina. Daripada terhina dibawah tapak kaki Filipina lebih baik Tausug terhina di dalam kurungan “ Rumah Merah yang disediakan oleh Malaysia di seluruh Sabah. Malaysia walau pun dipandang zalim menyeksa Tausug dalam tahanan Rumah Merah sekurang-kurang Tausug tidak mengiktiraf  ketuanan Filipina. Dibalik penahanan dan penyiksaan yang dialami generasi Tausug di Sabah.

Dimana ‘penahanan di Kurungan Rumah Merah itu ibarat  rumah kedua” secara tidak langsung telah membina semangat suburnya perjuangan jihad, generasi Tausug di Malaysia perjuangan  mengembalikan hak Leluhur nenek moyang mereka di negeri Sabah.


Kita  setia menunggu dan mendoakan kejayaan SULTANIYAH SULU DARUL ISLAM (SSDI) dibawah pimpinan para Datu dan Syarif dibawah naungan Sultan Bantilan Muhammad Muizzuddin II. Dunia ini hanya sementara, Akhirat adalah tujuan kita. dDmokrasi.hanyalah jembatan ilusi semu ..Kita  rindukan terwujudnya DARUL ISLAM.

Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!


Presiden Front Pembela Islam (FPI)Indonesia- merangkap Mufti Besar SSDI di Luar Negara iaitu Datu Paduka Maulana Shar’ie Habib Rizieq Syihab Al-Asy’ari Al-Syafi’e Al-Hussein.

SOURCES:

Bulletin SSDI/Sabah,net

TAG; Sultan Sulu,Sabah, Sultan Bantilan Muhammad Muizzuddin II.Front Pembela Islam (FPI),Habib Rizieq Syihab,Indonesia.,Tausug Kurungan Rumah Merah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s