Episode Berdarah Pencerobohan Tanduo-Lahad Datu Sabah-[8] Polis Sabah Menahan Seorang bergelar "DATU"Datu Mohd Akjan bin Datu Ali Muhammad –Mungkinkah beliau salah seorang Datu yang kini ditahan Polis Sabah?


Editor by Wilhelmina.

Dalam situasi yang kalut dan seakan jadi medan perang rupanya ada seorang ahli perniagaan Sabah  Datu Mohd Akjan bin Datu Ali Muhammad mendakwa mempunyai sokongan daripada penduduk tempatan di Sabah Timur Borneo Utara. Dan Akjan mengisytiharkan dirinya Sultan Sulu.yang sahIni bukan pendatang haram Sabah..tapi warga asli  Borneo -hehehee!
Berpakaian putih, bertenggek di atas takhta emas yang kecil dan dikelilingi oleh rakan-rakan dan saudara mara, Berjalan penuh bangga ,layaknya seorang Sultan dalam satu majlis di rumahnya  di pinggir bandar  Kota Kinabalu bulan lalu.

Beliau juga membentuk  sebuah kerajaan sementara yang diketuai oleh Perdana Menteri, Datu Albi Ahmad Julkarnain, yang berkata Akjan telah tabalkan  sebagai Sultan ke-33 memerintah Kesultanan Sulu selepas mengambil sumpah setia dalam satu majlis persendirianpenuh  simbolik.Ancestor of  Sultan of Sulu  circa 1900s

Jelas sekali  perisytiharan pemerintah dirinya  mengabaikan kedaulatan Filipina atau sebahagian besar Filipina Selatan, dan termasuk tuntutan Sabah di bawah bidang kuasanya. Kumpulan anggota nya seperti pakaian pengganas Kumpulan Abu Sayyaf (ASG) nampaknya telah mengangkat sumpah taat setia kepada Sultan baru2  ini..
Ketika  mendakwa dirinya sebagai Sultan sebenar dalam buangan, Akjan pada dasarnya mengatakan kerajaan semasa Sulu, yang disokong oleh kerajaan Filipina, adalah tidak sah-Manila telah iktiraf Esmail Dalus Kiram II sebagai Sultan Sulu yang sah.

Filipina  pada era 70an tidak mengiktiraf kedaulatan Malaysia ke atas Sabah pada hujung utara Borneo, Itulah sebabnya Manila enggan untuk menghantar utusan kekal untuk menjaga rakyatnya yang melarikan diri semasa  berjuang di Filipina Selatan.
 Untuk menubuhkan sebuah konsulat di Kota Kinabalu akan menjadi sama seperti mengiktiraf tuntutan yang sah di Kuala Lumpur , jadi untuk menghindari kebuntuan diplomatik Malaysia membayar sewa “padjak”  tahunan bagi Sabah untuk Sultan  Kiram.Tuntutan Akjan telah dilaporkan secara meluas dalam akhbar-akhbar di Malaysia Timur tetapi diabaikan di Semenanjung , di mana akhbar pro-kerajaan lebih suka cerita ini hanyut dibawa angin laut China Selatan.Mohd Akjan posing with the senior officials of the Sulu Sultanate’s interim government. He claims this is a ” majlis doa selamat “

Akjan adalah memperolehi warganegara Malaysia dan telah menjadi ahli  Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) selama dua dekad. Persoalan bagaimana dia sebenarnya memperolehi kewarganegaraan Malaysia tidak begitu jelas ceritanya , Namun  beliau juga pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri untuk memalsukan kad pengenalan untuk pendatang di Sabah.
Terdapat juga isu berbau agama. Secara tradisinya, Sabah majority  beragama  Kristian dan telah sentiasa menikmati hubungan rapat dan harmony dengan penduduk tempatan beragama Islam, yang mengamalkan satu bentuk yang lebih  Islam toleransi  daripada apa yang biasanya diperhatikan di Selatan Filipina.Ajkan adalah salah satu mungkin 1-2-juta  pelarian atau pendatang haram tiada siapa yang benar-benar tahu angka yang sebenar pelarian dari perang saudara di Mindanao. Hampir semua adalah Islam, dan mereka membentuk sebahagian besar populasi penduduk Sabah , yang dianggarkan kira-kira 3,1-juta.

Mereka tidak dijemput ke Sabah, tetapi masih dialu-alukan memandangkan realiti keras yang dicipta oleh konflik yang melibatkan Kumpulan Abu Sayyaf ( ASG), pemberontak Komunis, pemberontak Moro dan pejuang garisan keras Militan Islam. Tetapi perkiraan jumlah  mereka telah menyemarakkan spekulasi di kalangan ahli politik Pakatan Rakyat bahawa pemerintah Barisan Nasional-Kerajaan Persekutuan yang UMNO adalah parti yang telah menganjurkan  pendaftaran pendatang haram sebagai warganegara supaya mereka kemudian akan mengundi untuk parti pemerintah.

UMNO mengalami prestasi terburuk setakat ini dalam pilihan raya 2008 dan persekutuan dan tinjauan awal telah secara meluas dianggap. Kebanyakan percaya BN dan masa depan UMNO akan bergantung kepada undi bagaimana negeri-negeri di Malaysia Timur yaitu Sabah dan Sarawak.Tidak seperti kebanyakan pelarian, Akjan hidup dengan baik. Beliau tidak dipaksa untuk tinggal di salah satu daripada Kem PBB untuk pelarian atau  penempatan khusus  untuk pelarian,   Sebaliknya, beliau mempunyai rumah yang tetap di Likas, pinggir bandar kelas pertengahan Muslim  di utara Kota Kinabalu.Berusia 53 tahun  mempunyai empat isteri (satu meninggal dunia) dan memegang pelbagai kepentingan kewangan dalam pembinaan, pengangkutan dan pengedaran minyak. Beliau juga mempunyai PhD dalam bidang pengajian perniagaan dari Preston University di Amerika Syarikat.
Ketika pertabalan  takhta, Akjan telah menekankan Kesultanan Sulu bukanlah  sebahagian daripada Filipina dan tidak pernah katanya “, . Ucapan ini sudah tentu   menyemarakkan konflik di selatan Filipina selama lebih daripada empat dekad, dan menjadikan  Sabah bagaikan penampungan  kem pelarian.
Kesultanan Sulu jika direntangkan  dari Sulu ke pulau-pulau Palawan, Spratlys dan Basilan ke bahagian Borneo, termasuk Sabah. Sultan Sulu mendapat Sabah daripada Sultan Brunei sebagai hadiah selepas membantu untuk menindas pemberontakan tempatan.
British kemudian mempajak Sabah dan dipindahkan pentadbiran  ke atas wilayah kepada  Malaysia pada tahun 1963 apabila Sabah, Sarawak dan Singapura menyertai Persekutuan Malaysia.

Nama perwira negara yang gugur syahid di hari ketiga krisis…semoga Allah SWT mencucuri rahmat kepada roh mereka… Al-Fatihah…

1) Supt. Ibrahim Lebar (PDRM)
2) Asp. Micheal Padel (PDRM)
3) Sjn Baharin Hamit (PDRM)

4) Sjn Aziz (PGA)

5) L/Kpl Azrol (PGA)

6) Kpl Salam (PDRM)


Tagg: Sultan Sulu . Tanduo .Lahad Datu .Sabah . Datu Mohd Akjan bin Datu Ali Muhammad .UMNO.

SOURCES :

North Borneo Sabah.com
Written Anda Editor by Wilhelmina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s